Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 9 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Onderwijsbond pleit voor gratis lerarenopleiding

Maak lerarenopleidingen gratis als middel om het lerarentekort te lijf te gaan. Daarvoor pleit voorzitter Tamar van Gelder van de Algemene Onderwijsbond (AOb) in het Onderwijsblad van de bond. „Voor mij is dat een no-brainer, toch wordt het niet echt serieus onderzocht”, zegt ze op de website van het blad.

Ze wijst erop dat er al regelingen bestaan die het aantrekkelijker moeten maken voor studenten om voor een lerarenopleiding te kiezen. Zo betalen ze de eerste twee jaar slechts de helft van het collegegeld. „Voor zij-instromers zijn er bijvoorbeeld allemaal verschillende regelingen”, aldus Van Gelder. „Maar zij moeten vaak zelf op zoek naar een werkgever en leuren voor de subsidie. Dat maakt het onaantrekkelijk om zij-instromer te worden.”

Ze ziet wel iets in een rijksacademie, vergelijkbaar met de opleiding van Defensie of de Politieacademie. Daar volgen mensen gratis een opleiding en krijgen ze ook direct een inkomen. „Zeker voor mensen die al werken en overwegen leraar te worden, moet het heel eenvoudig en goedkoop worden gemaakt. Zonder aan de bekwaamheidseisen en bevoegdheden te tornen.”

De AOb-voorzitter vreest niet voor een stormloop als de lerarenopleiding gratis wordt. „Mensen zeggen ook: straks wordt iedereen leraar, als dat gratis is. Maar dat is bij de Politieacademie toch ook niet het geval? Zolang de lat hoog blijft liggen, selecteert dat zichzelf prima uit.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties