Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 29 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Ook redacties AD, Parool, FD en NU.nl leggen uur werk neer

Ook de redacties van het AD, Het Parool, Het Financieele Dagblad (FD) en NU.nl zullen donderdagochtend een uur het werk neerleggen uit onvrede over de lopende cao-onderhandelingen. Dat heeft Milen van Boldrik aan het ANP laten weten namens de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ), die de redacties ondersteunt bij de onderhandelingen.

Maandag werd al bekend dat de redacties van Trouw en de Volkskrant zich voegden bij die van NRC, waar de actie gestart werd om het „absurde” cao-eindbod dat is gedaan door de werkgevers. Tijdens de werkonderbreking van 11.00 uur tot 12.00 uur worden ook de websites van de deelnemende kranten niet bijgewerkt, wat ook geldt voor Tweakers.net. De redactie van de technologiewebsite valt net als onder meer de Volkskrant, NU.nl en Trouw onder DPG Media. De redacties van enkele regionale kranten die onder het bedrijf vallen zijn volgens Van Boldrik „solidair met hun eigen invulling”.

De redactie van NRC was in september de eerste die enkele minuten het werk neerlegde uit onvrede over de huidige loonafspraken, nog voordat die ter sprake zouden komen in de cao-onderhandelingen met eigenaar Mediahuis. Net als bij de redacties die onder DPG Media vallen, is het de wens om de inflatie van afgelopen jaren en die van 2024 gecompenseerd te krijgen. De gewenste loonstijging daarvoor is 15 procent, maar daar willen beide bedrijven niet aan.

Ook andere sectoren

Eerder dit jaar legde ook de redactie van RTL Nieuws een kwartier lang het werk neer. De NVJ wilde voor de werknemers een loonsverhoging van 11,5 procent en gaf aan dat RTL een tegenbod deed dat „niet serieus” was in hun ogen. Uiteindelijk kwam RTL de werknemers tegemoet met een stijging van 4 procent, waar per 1 juli nog eens 150 euro bruto bovenop kwam en twee extra vakantiedagen per jaar.

Ook in andere sectoren werd dit jaar het werk neergelegd na vastlopende onderhandelingen, onder meer door werknemers van VDL Nedcar, Philips, Mentos en Albert Heijn. Ook in de zorg werd in maart actie gevoerd, maar een aangekondigde staking in april ging niet door nadat er een akkoord werd gesloten tussen de ziekenhuizen en de vakbonden. Ziekenhuismedewerkers gaan er door de afspraken in twee jaar 15 procent op vooruit qua salaris.

Meer binnenlands nieuws lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties