Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 nov 2023
Leestijd: 1 minuut

Opnieuw landelijke ophokplicht na nieuwe uitbraken vogelgriep

Er komt opnieuw een landelijke ophokplicht voor kippen en andere vogels, meldt het ministerie van Landbouw. Onlangs werd die nog opgeheven, maar er zijn inmiddels weer twee nieuwe uitbraken van vogelgriep ontdekt. De laatste, in de gemeente Edam-Volendam, is aanleiding om opnieuw met een landelijke ophokplicht te komen.

De ophokplicht geldt voor alle commercieel gehouden vogels, waaronder pluimvee. Ook geldt er een afschermplicht voor hobbyvogels die een risico vormen. Die moeten bijvoorbeeld in volières worden gehouden, zodat zij niet in contact komen met mogelijk zieke wilde vogels.

Nederland kampt al jaren met uitbraken van vogelgriep. „De afgelopen jaren is gebleken dat het verloop van de vogelgriepepidemie onvoorspelbaar is”, aldus het ministerie van LNV. Volgens het departement past de meest recente uitbraak „in dat onvoorspelbare patroon”. Het virus circuleert nog onder wilde vogels, waardoor ook pluimveehouderijen weer makkelijk besmet kunnen raken.

Meer binnenlands nieuws lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Reacties