Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 nov 2023
Leestijd: 1 minuut

Advocaat-generaal bij Hoge Raad komt met advies in zaak-Holleeder

De advocaat-generaal bij de Hoge Raad komt dinsdag met een advies in de strafzaak tegen Willem Holleeder. Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde Holleeder in juni vorig jaar in hoger beroep tot een levenslange gevangenisstraf voor het geven van een reeks moordopdrachten. Holleeder, die altijd heeft ontkend, legde de zaak in cassatie voor aan de Hoge Raad.

Volgens het hof is Holleeder het brein geweest achter de liquidaties van Cor van Hout en Robert ter Haak (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Ook zat hij achter een mislukte moordaanslag op Mieremet in 2002. Deelname aan een criminele organisatie heeft het hof ook bewezen verklaard. In 2019 kwam de rechtbank al tot de slotsom dat Holleeder schuldig is aan het uitlokken van de moorden en legde hem eveneens levenslang op.

Volgens het hof heeft Holleeder “gewetenloos beschikt en beslist over leven en dood”. De moorden liet hij plegen om te voorkomen dat slachtoffers wraak zouden nemen of naar de politie zouden stappen.

Holleeder heeft altijd ontkend en naar anderen gewezen. Zijn advocaten hebben tijdens de langdurige processen bij de rechtbank en het hof uitvoerig gewezen op zogenoemde alternatieve scenario’s. De rechters hebben deze niet aannemelijk gevonden.

Voornaam bewijs tegen Holleeder is geleverd door zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De vrouwen hebben uitvoerig en gedetailleerd verklaard. Ook Fred R. en Peter la S. hebben tegen Holleeder verklaard. Beiden waren kroongetuigen in het omvangrijke liquidatieproces Passage, dat deels over dezelfde moorden ging. Holleeders ‘partner in crime’ Dino Soerel kreeg daarin eveneens levenslang.

Het advies van de advocaat-generaal is niet bindend. Dinsdag wordt bekend wanneer de Hoge Raad uitspraak doet. Daartegen is geen beroep meer mogelijk.

Meer binnenlands nieuws lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Reacties