Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 12 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Woorden ouders op zorgboerderij gedode Ann-Sofie aangrijpend: ‘Nooit gedacht dat tijd met haar zo kort zou zijn’

Voor nabestaanden en slachtoffers van de schietpartij op zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam is het leven na 6 mei vorig jaar voorgoed veranderd. Ann-Sofie (16) kwam daarbij om het leven. Verdachte John S. (39) heeft alle glans uit hun leven weggehaald, klonk het vandaag in de rechtbank in Rotterdam.

De woorden die in Rotterdam door de nabestaanden werden gesproken, zijn aangrijpend te noemen. De ouders van de op de zorgboerderij doodgeschoten tiener Ann-Sofie, toonden foto’s op schermen in de zittingszaal. Zij vertelden uitgebreid over de ontwikkeling van hun dochter, die een licht verstandelijke beperking had. „Je weet nooit hoeveel tijd je krijgt met de mensen die je liefhebt. Ik had nooit gedacht dat onze tijd met Ann-Sofie zo kort zou zijn”, zei haar moeder.

‘Was doden op zorgboerderij voor jou een computergame?’

Ze hekelde de woordkeus van S., die na de schietpartij op de zorgboerderij appte over ‘kills’. „Wat was je gevoel daarbij? Was het voor jou een computergame, het doorgeven van je score? Het waren voor jou willekeurige slachtoffers. Daarom vertel ik je over het leven van mijn dochter. Ze was altijd vrolijk, ze kletste en zong de hele dag. Ze volgde haar hart, wilde paardenverzorgster worden. Met haar liefde voor paarden, humor, en doorzettingsvermogen heeft ze zoveel bereikt. Toen brak 6 mei aan.”

„Bij bijna alles wat ik doe, mis ik jou Ann-Sofie”, sprak de vader. „Ik mis het inpakken van je tas en je brooddoosje. Ik mis je wanneer we aan tafel zitten, met jouw voeten op mijn knieën.” S. heeft de glans van het leven genomen en de glans uit zijn dochters ogen, zei hij. „De glans die ik zag als ze paardreed en die ik zag bij de poort van Tro Tardi, waar ik haar op 6 mei afzette.”

Tegen de verdachte uit Oud-Alblas zei hij: „U heeft een wapen aangeschaft en besloten dat het tijd was uw plan uit te voeren. Er zijn voor ons een hoop vragen, maar antwoorden geeft u niet.” Zelf zei S.: „Het is voor mij heel onwerkelijk wat er gebeurd is.” Hij zei de pijn van de mensen en de gebeurtenissen niet te kunnen bevatten en noemde het onwerkelijk.

Jongen overleefde schietpartij

De jongen die de schietpartij overleefde, sprak de verdachte toe via een filmpje: „Ik deed alsof ik dood was, zodat je niet meer opnieuw zou schieten.” Na de schietpartij durfde hij niet meer terug naar de zorgboerderij. „De hele tijd ben ik bang, het liefst draag ik een kogelwerend vest. Je hebt mijn leven verpest en ik hoop dat ik ooit niet meer zo bang hoef te zijn.”

Hij zit nu op een andere zorgboerderij. „Een plek waarvan hij aangaf dat hij er makkelijk kon schuilen als er iets zou gebeuren”, vertelde zijn moeder. „Een kind van 13 moet daar helemaal niet over nadenken.”

Bij de schietpartij werd ook een 34-jarige medewerkster gedood en raakte een 20-jarige vrouw gewond.

Silvio Berlusconi (86) overleden: van stemmentrekker tot omkoper en ‘bunga bunga-man’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.