Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 17 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Na een maand droogte zondag kans op regen én verraderlijke gladheid

Maar liefst 34 dagen heeft het niet geregend in Nederland, maar dit weekend is er toch echt weer neerslag op komst. En dat is vooral voor weggebruikers vervelend, want de regen kan zorgen voor verraderlijke gladheid op de wegen.

De laatste keer dat het regende was op 13 mei. Dat betekent dat het nu al ruim een maand niet geregend heeft en dat is een record. Het oude record uit 2007, toen er van 4 april tot en met 6 mei geen neerslag viel, is dan ook verbroken.

Zaterdag nog volop zon

En ook vandaag blijft het nog droog, met zomerse temperaturen tussen de 24 en 29 graden. Bijna overal schijnt de zon volop. Alleen in het noordoosten kan het aanvankelijk grijs zijn door laaghangende bewolking.

Op Vaderdag stijgt het kwik nog een beetje verder. De wind komt dan uit het oosten tot zuidoosten waardoor er warme lucht aangevoerd wordt. „Het wordt tropisch heet met landinwaarts temperaturen van 30 graden of hoger”, aldus Weeronline.

Maar er zijn ook buien onderweg. Aan het eind van de dag neemt de bewolking toe en kunnen er lokaal buien ontstaan. De buien zijn heel lokaal, dus het zal zeker niet overal gaan regenen, maar op plekken waar neerslag valt, kunnen de wegen erg glad worden, zo waarschuwt de weerdienst.

Vuilresten zorgen voor slijmerige laag en gladheid

„Dat klinkt misschien gek aan het begin van de zomer, maar doordat de regen mengt met vuilresten op de weg kan er een slijmerige laag ontstaan op het wegdek.” Omdat het lang niet geregend heeft zijn vuilresten, zoals stukjes rubber en olie, niet weggespoeld.

Het meest gevaarlijk is de eerste lichte regen die op het wegdek valt. Zodra het hard begint te regenen, spoelt de gladde laag al snel weg. Daarnaast is het verraderlijk dat de buien zeer lokaal zijn, stelt Weeronline. „Niet elke plaats in Nederland krijgt te maken met gladheid, maar daardoor kan het extra verraderlijk zijn als je toch in zo’n bui terechtkomt.”

Ook de rest van de week is er kans op een enkele regen- of onweersbui. „Valt er een bui op plaatsen waar het tot dan toe nog niet heeft geregend, dan kan er nog steeds gladheid optreden.”

Sushi eten in Londen? Dan kun je beter geen parfum op doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.