Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 4 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Ophef om boycot ontmoeting Zelensky van Van der Plas, Wilders en Van Haga: ‘Egocentrisch gedrag’

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is vandaag is in het land. Onderdeel van de agenda van vanochtend was een ontmoeting met de Tweede Kamerleden in Den Haag. Drie Kamerleden schitterden daar van afwezigheid: Caroline van der Plas (BBB), Geert Wilders (PVV) en Wybren van Haga (BVNL). Zij hebben kritiek dat het bezoek uitgerekend op de dag van de nationale dodenherdenking plaatsvindt. En dat doet, zowel in de Kamer als in de rest van het land, weer de nodige stof opwaaien.

Van der Plas, Wilders en Van Haga vinden dat het bezoek de aandacht afleidde van de Nederlandse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog en waren daarom afwezig bij Zelensky’s bijeenkomst met leden van de Staten-Generaal.

Van der Plas, Wilders en Van Haga afwezig

De BBB-politicia kondigde gisteren op Twitter al aan dat ze ontmoeting ging laten schieten. „4 mei… 1 dag per jaar dat we ONZE oorlogsslachtoffers herdenken. 1 dag. DAT moet op 4 mei centraal staan! Niet Zelensky. Dat dit bezoek juist NU moet, vind ik heel misplaatst. Heb de Kamervoorzitter eerder deze week dan ook laten weten dat ik niet bij ontmoeting met Zelensky zal zijn.”

Wilders zei het volgende: „Ieder Kamerlid moet zelf weten of hij bij de ontmoeting met Zelensky wil zijn of niet. Maar ik zal er zelf dadelijk in ieder geval niet bij zijn. Vandaag gaat het wat mij betreft in Nederland niet over hem, maar over onze eigen nationale dodenherdenking.”

Ook Wybren van Haga legde zijn keuze op Twitter uit. „Ik zal hierbij niet aanwezig zijn. Wat BVNL betreft moeten wij ons vandaag richten op het herdenken van een andere oorlog en de slachtoffers daarvan. De timing van dit bezoek is op zijn zachtst gezegd ongelukkig en toont opnieuw het gebrek aan connectie met de samenleving van dit kabinet.”

Ophef

Verschillende Kamerleden hebben ongenoegen geuit over de boycot „Je mag de timing ongelukkig vinden, maar een bevriend staatshoofd boycotten gaat echt héél ver. Zeker als grootste partij in de Senaat”, zegt VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans tegen de Telegraaf.

Ook Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra sprak zich vanochtend in Sven op 1 op NPO Radio uit over de kritiek van Van der Plas: „Ik laat dat echt bij haar. Ik vind het een dag om niet te polariseren en geen politiek te bedrijven. Laten we niet ontkennen dat de oorlog weer terug is op Europees grondgebied.” Volgens hem kunnen „beide dingen hand in hand.”

Op Twitter gaat het helemaal los. „Vanaf 18u de vlag halfstok. 20u twee minuten stilte. Maar vanochtend kon Caroline niet naar Zelensky? Wat een gelul. Het enige waar het om te doen is, is de likes. Er is maar bij één iemand sprake van politieke winstbejag, en dat is Van der Plas. Niet Zelensky”, schrijft iemand. Een ander: „Zou Van der Plas weten dat Zelensky joods is en door Poetin beschuldigd wordt van nazi-tactieken als leider van het eerste land in Europa dat door een agressieve landoorlog ingevallen is sinds de Tweede Wereldoorlog? Me dunkt dat hij iets kan vertellen over de lessen van WOII.”

Toch klinkt er ook begrip voor Van der Plas, Wilders en Van Haga. Een aantal twitteraars snapt de beweegredenen van de politici en noemt het besluit „moedig.”

https://twitter.com/laurensvanlier/status/1654089981625790464?s=20

https://twitter.com/JPvanDijken/status/1653878233702494208?s=20

https://twitter.com/Barbes_NL/status/1654078792233525248?s=20

Reactie Van der Plas

Van der Plas heeft op NPO Radio 1 op de ophef gereageerd. „Het geeft wel aan dat iedereen hier heel heftige gevoelens bij heeft.” Op de vraag of ze aanwezig is bij de herdenking van 4 mei in de Tweede Kamer: „Daar ben ik natuurlijk bij. Dat is de reden dat ik niet bij de toespraak van Zelensky was. Het is een nationale dodenherdenking. Dat koester ik. Zo ben ik ook opgevoed met die waarden.”

https://twitter.com/NPORadio1/status/1654082648896069632?s=20

Nieuwe ontboezemingen koning Willem-Alexander in Door de ogen van de Koning

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.