Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 22 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Eerste zomerse dag is een feit, maar hoe zit dat met de rest van de week?

Wat hebben we er lang op moeten wachten: zomers weer. Vandaag was de eerste lokale zomerse dag, met 25 graden, dan eindelijk een feit. Maar hoe zit dat met de rest van de week? Kunnen we onze zonnebrillen en zonnebrand weer opbergen, of liggen het strand en terrasjes in het vooruitzicht?

In het Gelderse Hupsel werd om 13.50 uur 25 graden gemeten, meldt Weeronline. Voor een lokale zomerse dag moet het op één van de officiële meetpunten 25 graden of warmer zijn. Op 13 september 2022 was dat voor het laatst het geval. In ons huidige klimaat valt de eerste lokale zomerse dag gemiddeld op 3 mei. Dit jaar is het dus later dan gebruikelijk voor het eerst zomers warm. Dit was overigens niet het enige ‘weer-nieuwtje’ van de dag. Zo werd ook bekend dat NOS-weerman Gerrit Hiemstra de handdoek in de ring gooit.

Komen er meer zomerse dagen aan?

In de loop van de avond nemen volgens de weersite de wind en de bewolking toe, maar blijft het wel overwegend droog. De temperaturen komen uit tussen de 10 en 13 graden. Morgen neemt de temperatuur weer een duik en wordt het met hooguit 14 tot 17 graden een stukje frisser. Normaal geeft het kwik rond deze tijd van het jaar een temperatuur tussen de 17 en 21 graden aan. In de ochtend is het overwegend bewolkt, maar de zon breekt gedurende de dag vaker door.

Woensdag wordt weer een mooie ‘terras-dag’: Weeronline voorspelt prima lenteweer. Het blijft overal droog en de zon schijnt uitbundig. Temperaturen liggen tussen de 15 en 17 graden. Daarmee is het nog steeds iets frisser dan normaal voor de tijd van het jaar (‘normaal’ is tussen het tussen de 17 en 21 graden). Donderdag zien we een soortgelijk weerbeeld. Het blijft droog en er is opnieuw veel ruimte voor de zon. De temperatuur valt met 15 tot 19 graden iets hoger uit.

In de aanloop naar het pinksterweekend verandert er weinig. Vrijdag verloopt droog met flink wat ruimte voor de zon bij 16 tot 20 graden. Het Pinksterweekend lijkt ook geheel droog te verlopen en de zon laat zich goed zien. De temperaturen liggen dan tussen 20 en 25 graden.

Huilen en juichen om vertrekkende (milieu)weerman Gerrit Hiemstra: ‘Aju paraplu’ tot ‘Nééé Gerrit’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.