Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 20 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Zwarte Piet niet meer in Volendam te zien: ‘Sfeer met Sinterklaas elk jaar grimmiger’

Volendam neemt afscheid van Zwarte Piet, zo blijkt vandaag uit een verklaring van twee lokale sinterklaascomités. „Met het oog op de waarborging van de veiligheid zijn we genoodzaakt een aanpassing te doen. De kleur van de pieten wordt aangepast naar de huidige standaard”, schrijven de stichtingen Sint Nicolaascomité en Behoud van de Sint Nicolaas Traditie in een persbericht.

Zwarte Piet blijft de gemoederen in ons land nog bezig houden. Vorige week ging het nog om producent Burny Bos, die vindt dat zijn succesfilm Het Paard van Sinterklaas (2005) in deze tijd niet meer kan worden vertoond. Daarop volgde een oproep van de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme om helemaal geen films waarin een zwart geschminkte Piet een rol speelt meer op tv te laten zien. En nu is het kijken naar het tot nu toe conservatieve Volendam.

Zwarte Piet in Volendam ‘jarenlang besproken’

Hoe de pieten er in het IJsselmeerdorp precies gaan uitzien, blijft onduidelijk. Maar de sinterklaascomités hebben een duidelijk statement gemaakt op de website van het lokale medium Nieuw Volendam. De stichtingen stellen dat zij „onherkenbaar blijven” met de „hulp van een professionele schminker”. Over het al dan niet veranderen van het uiterlijk van Zwarte Piet in Volendam is door de stichtingen naar eigen zeggen jarenlang intensief overleg gepleegd binnen de gemeente. „De comités worden in een onhoudbare positie gemanoeuvreerd en het wordt steeds moeilijker om de veiligheid te garanderen”, aldus de stichtingen.

Ze stellen dat de sfeer rondom het sinterklaasfeest ieder jaar grimmiger wordt en dat vrijwilligers zelfs worden bedreigd. „Als gevolg zijn vrijwilligers die zich al jaren inzetten voor het sinterklaasfeest, afgehaakt. Uitingen en bedreigingen op sociale media richting bestuursleden, comitéleden en vrijwilligers vinden wij onacceptabel. Besef goed dat er zonder hen geen sinterklaasactiviteiten meer zijn.”

Demonstranten vorig jaar bekogeld

Als reden om te stoppen met Zwarte Piet noemen de stichtingen ook dat die in verband gebracht wordt met racisme en dat de landelijke weerstand tegen zwarte pieten de afgelopen jaren enorm is gegroeid. Ook zeggen ze onder meer dat sportverenigingen, onderwijs en overheidsinstellingen het landelijke beleid kiezen waarin geen plaats meer is voor deze pieten.

Vorig jaar december werden demonstranten tegen zwarte pieten in Volendam bekogeld met onder meer eieren, vuurwerk, oliebollen en visafval. De organisatie Kick Out Zwarte Piet (KOZP) deed toen aangifte daarvan bij de politie en ook van het verhinderen van een geoorloofde demonstratie door bedreiging met geweld, belediging en groepsbelediging.

Reacties over beslissing op Twitter

Op Twitter beginnen de reacties op het besluit om Zwarte Piet niet meer in het straatbeeld van Volendam te laten zien binnen. Het gaat vooral om mensen die vaker fel van leer trekken als het om het verbreken van de traditie gaat. „Lafaards daar in Volendam”, meldt iemand. „Gezwicht voor terreur van een terroristengroepering.” „Politiek correct geneuzel”, vindt iemand anders. „Jammer, ik had meer ballen verwacht van de Volendammers.”

Nog een twitteraar, richting Kick Out Zwarte Piet: „Urk is volgende op het lijst. Volendam kon niet anders dan toch veranderen na jullie aangevallen, vuurwerkgooiers en dom volk.” Weer een ander tot slot: „Volendam? Die zag ik niet aankomen. Dat leek me een bolwerk van Zwarte Piet-goedpraters.”

Tropische voorspelling Buienradar zorgt voor hilariteit op Twitter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.