Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 20 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Triest verhaal achter foto Maik de Boer in Het Perfecte Plaatje: ‘Voor degenen die geen uitweg meer zagen’

Meer dan 1 miljoen mensen stemden hun televisie gisteravond af op Het Perfecte Plaatje, een fotografiewedstrijd met bekende Nederlanders. Net als vorige week waren zij getuige van een emotioneel moment. Deze keer was het stylist Maik de Boer die wist te raken met het verdrietige verhaal achter zijn zelfportret.

Vorige week was de aftrap van het nieuwe seizoen. Documentairemaakster Linda Hakeboom, die in april kankervrij werd verklaard, maakte in die aflevering indruk met haar foto én haar verhaal.

‘Drie mensen dichtbij pleegden zelfmoord omwille van hun geaardheid’

De aflevering van gisteravond staat in het teken van de roaring twenties. Deze periode staat symbool voor een heropleving na jaren van rampspoed, met veel jazz, drinken, roken, wilde feesten en uitdagende mode.

De Boer grijpt de kans aan om een minder leuk thema aan te snijden. Hij maakt een zelfportret met een persoonlijk verhaal: de acceptatie van homoseksualiteit. Iets waar in de jaren twintig zeker nog geen sprake van was. „Er zijn drie mensen dichtbij mij die omwille van hun geaardheid zelfmoord hebben gepleegd. Ik weet wat het is om daarmee te dealen”, legt hij voor de camera zijn keuze uit.

Dat dit onderwerp De Boer aan het hart gaat, blijkt wel uit wat hij over heeft voor het ‘perfecte plaatje’. Zijn ringbaard, al zo’n twintig jaar het handelsmerk van de tv-stylist, gaat er voor de gelegenheid af. Presentator Tijl Beckand spreekt van het „tv-moment van het jaar” als De Boer zijn baard afscheert. Medekandidaat Geraldine is ook verbaasd: „Ga je je baard eraf halen? Maar dat ben jij, Maik.” De Boer is echter vastberaden om een foto uit „die tijd” te maken, waarin een baard niet kon.

Zelfportret imponeert jury

Voor de shoot hult hij zich in een jurk, pruik en boa en maakt hij gebruik van een neppistool. „Het moet echt een donkere foto zijn”, vindt hij. „Omdat je een heel donker, ongeaccepteerd randje opzoekt.” Het gaat hem niet in de koude kleren zitten. „Ik word er bijna emotioneel van.” Lachend: „Gaan we weer: het wordt elke aflevering janken.”

Zijn toewijding loont: de jury is onder de indruk van de foto, zonder het verhaal erachter te weten. Hij krijgt een 7.8. „Ik zie hier een heel verhaal in”, laat juryvoorzitter William Rutten hem weten. „Misschien iemand die het niet meer zag zitten. Je kunt er een heel mooi eigen verhaal bij maken. Dat heb je heel goed gedaan.” Hierop houdt De Boer het niet droog. „Ik wil de foto opdragen aan zij die het niet meer zagen zitten.”

Maik de Boer uit dankbaarheid uit Instagram

Op Instagram blikt De Boer terug op de aflevering. Hij vertelt dat hij lang heeft geworsteld met zijn geaardheid. „Ik heb zo gehoopt dat het over zou gaan en heb jaren in ontkenning geleefd. Toen ik uit de kast kwam, overleden veel mannen aan aids. Men koppelde homomannen en hun seksualiteit aan de dood. Dit maakte het niet makkelijker en velen kozen soms voor een andere uitweg”, schrijft hij. 

Volgens hem zijn er nog steeds veel homoseksuele jonge mensen die aan zelfdoding denken. „De acceptatie is helaas soms nog ver te zoeken. Er is dus in essentie in 100 jaar, sinds de roaring twenties, weinig verbeterd en dat raakt me.”

Hij spreekt zijn dankbaarheid voor het programma en de eindredactie uit, voor het bespreekbaar maken van dit beladen thema aan de hand van zijn beeld. „De liefde die ik ontving na de opnames van mijn medekandidaten, Tijl, de jury en het team zal ik niet snel vergeten. Sommigen bedankten me zelfs voor de belangrijke les die ik ze leerde en zeiden dat ze dit niet wisten. Ik vier inmiddels het leven elke dag en ben trots op wie ik ben en waar ik sta. Deze foto draag ik dan ook graag op aan zij die geen uitweg meer zagen.”

Je kunt de aflevering van het Perfecte Plaatje terugkijken via RTL XL

Veel reacties op mogelijk weigeren complotdenker Icke, man achter reptielentheorie van Baudet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.