Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 5 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

‘Remkes pleit in stikstof-eindverslag voor gedwongen uitkoop’

Vandaag verschijnt het eindverslag van Johan Remkes over zijn gesprekken met verschillende partijen over stikstof. Daarin zou hij pleiten voor gedwongen uitkoop van bedrijven die veel stikstof uitstoten. De gedwongen uitkoop van boeren veroorzaakte binnen die groep veel weerstand.

Dat Remkes voorstander is van het uitkopen, weet Trouw te melden. In het rapport staat volgens die krant nog maar weinig over uitstoothalvering in 2030.

‘Remkes pleit voor gedwongen uitkoop boeren’

De afgelopen tijd nam Remkes de rol aan van „onafhankelijk gespreksleider”. Dit „gespreksverslag” is volgens hem passend bij de rol die hij vervulde en de gesprekken die hij had. Toch trekt het kabinet anderhalve week uit om een reactie te formuleren op Remkes’ conclusies. Dat doet vermoeden dat zijn rapport niet alleen maar notulen van zijn gesprekken zijn.

Remkes vindt niet dat het behalen van de stikstofdoelen voor het jaar 2030 zomaar aan de kant moet worden geschoven. Maar volgens De Telegraaf schrijft Remkes in zijn verslag dat we wel nog eens goed moeten bekijken of die doelen overal in Nederland kunnen worden behaald. Dat moet gebeuren tussen 2025 en 2028. De VVD’er bouwt zo een klein achterdeurtje in voor het kabinet.

Het uitkopen van boeren (en andere piekbelasters) zou overigens ‘snel’ moeten gebeuren. Deze kleine groep aan bedrijven zorgt voor zo veel stikstofuitstoot dat het uitkopen ervan direct voor een enorme reductie zou zorgen. Hoeveel bedrijven dat precies zijn, is niet beschreven. Het gaat volgens Remkes om ‘zoveel mogelijk’ piekbelasters. Wel breekt hij met het gedwongen uitkopen van boeren met het stikstofbeleid van het kabinet tot nu toe. Daarin zou de bedoeling zijn dat de uitkoop vrijwillig was.

Twintig aanbevelingen over stikstof

Deze twee bovenstaande adviezen zijn slechts een deel van waar Remkes zoals verwacht mee komt. Ingewijden weten te melden dat het in totaal gaat om twintig adviezen. Die zouden best stevig zijn.

Toen deze zomer hevige boerenprotesten volgden op de presentatie van de stikstofplannen, stelde het kabinet de oud-minister aan om te bemiddelen. In zijn aanbevelingen haalt Remkes ook stevig uit naar het landsbestuur dat met het stikstofbeleid te veel heeft gezwalkt.

Wat is het verbruik van… een wasdroger? Hoe gebruik ik hem zo zuinig mogelijk en wat kost het?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.