Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 25 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Meer mkb’ers overwegen handdoek in de ring te gooien: ‘Toenemende problemen’

De naweeën van twee jaar coronacrisis, inflatie, hoge gasprijzen of personeelstekorten: ondernemers staan in de tijd voor grote beproevingen. En het lukt zeker niet iedereen om het hoofd boven water te houden. De midden- en kleinbedrijven, oftewel de mkb’ers, lijken het meest gebukt te gaan onder de huidige situatie en meer ondernemers dreigen failliet te gaan of te stoppen.

Ondernemersplatform October onderzocht hoeveel Nederlandse ondernemers overwegen om te stoppen. Bij kleine bedrijven blijkt dat één op de vijf (21 procent) te zijn. October-onderzoeker Luuc Mannaerts verwacht meer faillissementen en bedrijven die omvallen in deze tijd. 

Mkb’ers overwegen te stoppen

En dat beaamt ook MKB-Nederland, die evenals zien dat meer mkb’ers de handdoek in de ring gooien. „Op een gegeven moment weet je als mkb’er ook niet meer hoelang dit nou nog allemaal gaat duren. Echt heel dramatisch dat er nu zo veel ondernemers in deze situatie zitten, terwijl ze echt hun stinkende best hebben gedaan – en nog steeds doen – om boven water te blijven”, aldus woordvoerder Mieke Ripken tegen Hart van Nederland

De Kamer van Koophandel signaleert dezelfde ontwikkeling. Volgens hun cijfers stoppen steeds meer ondernemers. „Onder het mkb zien we een duidelijke daling van het aantal starters en een stijging van het aantal stoppers. Net zoals het aantal faillissementen is ook dit een signaal van toenemende problemen onder het mkb”, sprak hoogleraar ondernemerschap Joris Knoben .

Afbetalen coronasteun voor ondernemers

Per 1 oktober moeten ondernemers overigens beginnen met het aflossen van de gekregen coronasteun. Daarover sprak Mannaerts al eerder zijn zorgen uit. „Van het mkb met meer dan honderd werknemers tot aan de kapper of kroeg om de hoek. Ze zijn allemaal ongelooflijk ongerust of ze het einde van het jaar wel gaan halen. Bij sommigen van hen zit al hun spaargeld in de onderneming.”

Zo’n 400.000 ondernemers maakten tijdens de coronacrisis gebruik van het steunpakket van de overheid. In april 2022 werd het steunpakket opgeheven. Een meerderheid van zo’n 270.000 ondernemers moet hier nog geld van terugbetalen. Zij krijgen vanaf 1 oktober vijf jaar de tijd om dit te doen.

Beau laat zich opnieuw live op televisie vaccineren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.