Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 16 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Kamerlid vraagt aandacht voor mentale gezondheid collega’s: ‘Haat en agressie hakken erin’

In een zeer persoonlijk betoog op social media vraagt Tweede Kamerlid van GroenLinks, Corinne Ellemeet, aandacht voor de mentale gezondheid van haar collega’s. Ze stelt dat de werkomgeving van Kamerleden ‘extreem onveilig’ is door de ‘haat, agressie, minachting en beledigingen’ die zij over zich heen krijgen.

Ellemeet schrijft haar betoog nadat er deze week weer een parlementariër – VVD-Kamerlid Ockje Tellegen – definitief stopte met haar werk. Oorzaak was een aanhoudende burn-out.

Een ook Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren liet deze week weten dat ze zich tijdelijk zal terugtrekken uit de Tweede Kamer. In een verklaring schrijft ze dat ze overbelast is en met gezondheidsproblemen kampt. „In overleg met mijn huisarts heb ik daarom besloten tijdelijks mijn taken als Kamerlid en fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren neer te leggen, zodat ik kan herstellen.”

Uitgevallen Kamerleden ‘topje van de ijsberg’

Volgens Ellemeet zijn deze twee voorbeelden het ‘topje van de ijsberg’. „Zo veel collega’s hebben gezondheidsproblemen. Slapen slecht, ervaren veel stress, hebben last van fysieke klachten”, schrijft ze. En ook Ellemeet zelf zegt te worstelen met deze problemen. „Ook ik heb momenten gehad dat ik me door nek- en rugpijn afvroeg of het werk wel vol te houden was.”

De extreem lange werkdagen en doorwerken in de weekenden zijn volgens Ellemeet onderdeel van het probleem. „Het weekend is lang niet altijd heilig. De ondersteuning is beperkt. De versplintering is enorm en maakt het werk nog lastiger.”

Speelbal van publieke opinie

Maar niet alleen het vele werken speelt mee, denkt het Kamerlid. Wat er volgens haar vooral inhakt is de ‘haat, agressie, minachting en beledigingen’ die Kamerleden regelmatig over zich heen krijgen. „Je bent een speelbal van de publieke opinie en van social media. Het ene moment word je weggehoond, het volgende moment heilig verklaard”, schrijft ze. „Natuurlijk moet je tegen een stootje kunnen. Dat hoort bij dit vak. Maar de hevigheid waarmee je te grazen wordt genomen is niet normaal en zou er ook niet zijn als je echt met elkaar in gesprek zou gaan.”

Dit alles maakt de werkomgeving volgens Ellemeet extreem onveilig en daarom roept ze op om respectvoller met elkaar om te gaan. „Willen we dat verstandige, normale mensen blijven kiezen voor het vak van Kamerlid op bewindspersoon, dan zullen we allemaal moeten bijdragen aan een respectvol klimaat.”

Meer dan duizend Paddington-knuffels voor koningin Elizabeth gaan naar goed doel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.