Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 20 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Mark Rutte geraakt door lage score als betrouwbare premier: ‘Maar ik ga er niet om bedelen’

Dat het vertrouwen in de politiek laag is, vindt premier Mark Rutte „heel erg”. Maar hij laat het aan mensen zelf om te besluiten dat ze de overheid vertrouwen. „Daar ga ik niet om bedelen.”

Mark Rutte zei die woorden in een eerste reactie na de troonrede – die je hier kunt lezen – tegen persbureau ANP. „Mijn doel is nu problemen oplossen, mijn doel moet nu niet zijn populair worden. Dan ben ik met de verkeerde prioriteiten bezig.”

Mark Rutte wel bezorgd om weinig vertrouwen

De koning noemde het in de troonrede „zorgwekkend” dat mensen het vertrouwen verliezen in het oplossende vermogen van de politiek. „Ik denk dat mensen heel bezorgd zijn over de stapeling van problemen”, denkt Rutte. Hij noemt de hoge kosten en de asiel- en stikstofcrisis als voorbeelden van problemen die opkomen. En dat terwijl Nederland al „in een tijd van hele grote formaties” zat, op het gebied van klimaat, veiligheid en onderwijs.

Rutte hoopt dat de maatregelen die het kabinet treft om te voorkomen dat huishoudens in betalingsproblemen komen, eraan bijdragen dat mensen weer het goede inzien van de overheid. Maar dat is niet het doel van de maatregelen, benadrukt hij.

Weinig vertrouwen in kabinet, maar ook niet in premier

Ook het vertrouwen in Mark Rutte zelf is laag. Uit onderzoek van I&O Research in opdracht van NRC blijkt dat nog maar drie op de tien Nederlanders hem als betrouwbare premier zien. Dat raakt hem, erkent de premier. Maar hij zegt dat hij zich daar niet te veel mee bezig kan houden.

Zaterdag kwam ook nieuwsprogramma EenVandaag met de resultaten van een onderzoek naar buiten. Kabinet Rutte IV stond er weer niet goed ‘op’. De regering heeft het helemaal verbruid bij de Nederlandse burger en krijgt een dikke onvoldoende, zo werd wel duidelijk. Volgens het jaarlijkse Prinsjesdagonderzoek van EenVandaag blijkt dat de kiezer helemaal klaar is met alle verschillende crises. Het kabinet krijgt daarom slechts een 3,3, een historisch laag cijfer.

Dit zijn de fashion statements van Prinsjesdag: Marktplaatsjurken, spiegelkleding en friese manchetknopen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.