Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 13 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Wat gebeurt er bij een nieuwe coronagolf? ‘Sluiting scholen te allen tijde voorkomen’

Als we in het najaar weer te maken krijgen met een coronagolf, zijn er ook weer maatregelen nodig. Maar welke liggen daarbij op tafel? Er komt in ieder geval een Maatschappelijk Impact Team (MIT). Die commissie moet het kabinet adviseren over de gevolgen van coronamaatregelen voor de maatschappij en de economie. Jolande Sap, voormalig GroenLinks-fractievoorzitter, gaat die commissie leiden. Het MIT zal naast het Outbreak Management Team (OMT) bestaan.

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft in ieder geval gezegd dat een schoolsluiting niet op tafel ligt. Het kabinet wil dat „te allen tijde” voorkomen. De gevolgen van een sluiting zijn te groot, onder meer op „de ontwikkeling van kinderen en jongeren”, zegt minister Ernst Kuipers. Sluiting komt pas in beeld als mogelijke maatregel „als we te maken hebben met een virus(variant) waarbij scholieren, studenten en personeel in de scholen en onderwijsinstellingen direct gevaar lopen”.

Eind 2020 en begin 2021 waren veel basisscholen, middelbare scholen en universiteiten dicht om besmettingen te voorkomen. De afgelopen kerstvakantie duurde om diezelfde reden een week langer. Ouders moesten toen opvang regelen, bijvoorbeeld van opa’s en oma’s, of verlof opnemen.

‘Geen winkelsluiting’ bij nieuwe coronagolf

Tijdens de strengere lockdown waren winkels, theaters en restaurants veelal gesloten. Die sectoren zijn daar niet nog eens toe bereid. Wel willen winkels, theaters, scholen en andere instellingen bijvoorbeeld spatschermen ophangen, looproutes invoeren en bezoekers 1,5 meter afstand te laten houden. Ook zijn ze bereid om op afspraak te werken en om weer vaste zitplaatsen in te voeren. Zulke maatregelen zijn voor hen „werkbaar”, aldus minister Kuipers.

Het is nog niet helemaal duidelijk welke van deze maatregelen in de gereedschapskist komen. In september moeten de concrete plannen, „maatregelenladders” genoemd, naar buiten worden gebracht. Die worden gebruikt als basis voor coronamaatregelen. Maar bij „een zwart scenario” kan daarvan worden afgeweken en „kunnen verdergaande maatregelen onvermijdelijk zijn”.

Onlangs viel de wettelijke basis voor coronamaatregelen overigens weg. Volgens Kuipers is dat een „ongemak” als een nieuwe coronagolf ontstaat.

Advies over coronamaatregelen

De overheid heeft de afgelopen tijd gevraagd om advies van allerlei sectoren, van winkels, scholen, evenementen tot rijscholen, de reisbranche en het openbaar vervoer. Zij zien sluiting niet zitten. Volgens de minister zou dat zelfs averechts kunnen werken. Mensen bezoeken dan bijvoorbeeld een thuiskapper of bezoeken illegale feesten. Ook het inkorten van openingstijden valt niet goed: „Ruime openingstijden zijn bijvoorbeeld voor winkels van belang om de drukte over de dag te kunnen spreiden.”

De sectoren zijn volgens Kuipers „in uitzonderlijke situaties” ook bereid om het coronatoegangsbewijs (ctb) te gaan gebruiken om te controleren of bezoekers onlangs zijn gevaccineerd, getest of hersteld. „Het kabinet blijft hierover in gesprek met de sectoren en zal de juridische grondslag van het ctb onderzoeken.” Sinds een tijdje is het ctb, de app CoronaCheck, niet meer nodig om bijvoorbeeld een bioscoop, theater of voetbalstadion te bezoeken. Kuipers zegt dat hij „voor nu niet het voornemen heeft” de CoronaCheck weer te gaan gebruiken.

Mogelijk nieuwe vaccinatieronde

Daarnaast komt er mogelijk een nieuwe vaccinatieronde tegen het coronavirus. Het ministerie van Volksgezondheid „houdt er rekening mee dat in de komende maanden nieuwe vaccinatierondes nodig zijn”. Als dat nodig is, zijn er genoeg doses beschikbaar „om de hele Nederlandse bevolking een herhaalvaccinatie aan te bieden”, laat gezondheidsminister Ernst Kuipers weten.

De GGD’en hebben nu capaciteit om 300.000 mensen per week in te enten. Kuipers noemt dat een waakvlam. Volgens de minister kan de organisatie dat in drie weken tijd uitbreiden naar 500.000 prikken, en in zes weken naar 1,5 miljoen vaccinaties per week.

Brabantse fabriek die ‘Fire-Up’ heet opnieuw in brand, brandweer bezorgd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.