Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Binnenland 2 mrt 2022
Leestijd: 1 minuut

Ongehoord Nederland dient klacht in over Ombudsman NPO

Ongehoord Nederland (ON!) heeft een klacht ingediend bij de Raad van Bestuur van de NPO en het College van Omroepen. De omroep vindt dat de Ombudsman van de NPO, Margo Smit, zich onprofessioneel heeft opgesteld.

„Zij laat zich in de media uit over het binnenkomen van klachten over Ongehoord Nederland, zónder dat wij als omroep eerst op de hoogte zijn gebracht van klachten of op deze klachten konden reageren. Dit vinden wij in strijd met de integriteit en discretie die verlangd mag worden van een NPO-Ombudsman”, laat Ongehoord Nederland-directeur Arnold Karskens weten. Hij heeft het bestuur en college gevraagd de aanstelling van Smit niet te verlengen.

Ombudsman reageert

Ombudsman Smit neemt de klacht ‘voor kennisgeving’ aan, zo stelt ze in een reactie. Ze benadrukt dat ze niet zelf de media heeft opgezocht maar dat ze reageerde op vragen van journalisten. „Dan word ik als Ombudsman geacht transparant te zijn en te reageren.”

Dinsdag maakte de Ombudsman bekend dat er een onderzoek komt naar klachten die zijn binnengekomen over Ongehoord Nieuws, het eerste tv-programma van Ongehoord Nederland. Bij Smit hadden zich mensen gemeld over „onjuiste inhoud, desinformatie en gebrek aan onpartijdigheid”. Ook zijn er klachten binnengekomen over discriminatie en racisme.

‘Hoe kom je aan die fiets?’

Zo vielen er online veel mensen over onderstaand fragment uit het tv-programma van Ongehoord Nederland, waar verslaggever Jonathan Krispijn aan twee buitenlandse vrouwen vraagt waar zij hun fietsen vandaan hebben. Twitteraars zien veelal het nut van het ‘nieuwsfragment’ niet in.

Nieuwe omroepvereniging

Ongehoord Nederland is een nieuwe omroepvereniging. Sinds januari van dit jaar maakt het deel uit van het Nederlandse publieke omroepbestel.

HLF8-kijkers zijn het eens over vervangend presentatrice Hélène Hendriks: ‘Ze mag blijven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.