Fleur Broeders
Fleur Broeders Binnenland 21 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Vrouwelijke BN’ers zetten zich in voor bewustwording kanker: ‘Het zit in de familie’

Samen met Borstkankervereniging Nederland gaan vijf vrouwelijke BN’ers de erfelijke aanleg voor borst-, eierstok- en prostaatkanker op de kaart zetten. Het gaat om Linda Hakeboom, Olcay Gulsen, Channah Koerten, Fabienne de Vries en Marlien van Wensen. Zij hebben zelf persoonlijke ervaringen met kanker. Of ze hadden het zelf, of een naaste van hen had de ziekte.

De komende weken gaan deze bekende vrouwen via Instagram hun betrokkenheid bij de campagne laten zien. Het gaat om de boodschap: ‘Het zit in de familie’. In sommige families komt kanker namelijk vaker voor dan in andere. Dat kan liggen aan een foutje in de genen: een mutatie. Als je dit hebt, dan heb je een verhoogde kans op borst-, eierstok- en prostaatkanker. Het gaat om ongeveer 1 op de 300 Nederlanders die deze mutatie hebben. Dat is genoeg reden voor de BN’ers om meer bewustwording te creëren.

Het verhaal van de influencers

De deelnemende BN’ers hebben persoonlijke ervaringen met kanker, vandaar ook hun inzet voor de campagne. Documentairemaker en presentatrice Linda Hakeboom werd onlangs bijvoorbeeld gediagnosticeerd met borstkanker. Voor LINDA.nl schreef en vlogde ze over wekelijkse updates van haar kankerverhaal. Ook hier was de boodschap dat het goed te genezen is, tenzij je er te laat bij bent. Eind vorig jaar is zij genezen van de diagnose.

Olcay Gulsen stond aan de zij van haar man, radio-dj Ruud de Wild, toen hij darmkanker kreeg. „Kanker heb je niet alleen”, zei ze eerder in een interview met Wendy. Presentatrice Fabienne de Vries heeft zelf ook borstkanker gehad. Zij was er net op tijd bij toen de ziekte werd geconstateerd. Bij haar zat kanker in de familie. Ruud en Fabienne zijn beide genezen.

Vroeg aan de bel trekken bij kanker

Het doel van deze campagne is mensen er bewust van maken dat kanker in de familie kan zitten. Als die bewustwording groter is, groeit ook de kans om er op tijd bij te zijn. De influencers hebben dragen ook de oproep ‘Check wat jouw kans is – als je het weet, kun je wat doen’ uit. De bewustmaking is voor vrouwen én mannen.

Via deze website check je binnen een paar minuten of je ook een erfelijke aanleg hebt. De mutatie kan daarna worden bevestigd door een DNA-onderzoek. Vrouwen met de mutatie komen in aanmerking voor controles bij de borsten. Ook preventieve operaties van borsten en eierstokken zijn een mogelijkheid. Mannen met de mutatie worden geadviseerd om vanaf 45-jarige leeftijd elke twee jaar hun PSA-waarde (hoeveelheid eiwit in je bloed) te laten controleren bij de huisarts.

Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan gevolgen van kanker

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.