Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 23 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Partijen willen snel minder afhankelijk worden van Russisch gas

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne benadrukt hoe belangrijk het is om minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Dat zeggen meerdere partijen vandaag in een debat in de Tweede Kamer. Volgens Rob Jetten, minister van Energie en Klimaat, is het lastig te voorspellen wat het effect van het conflict zal zijn op de gasprijs voor Nederlanders.

Volgens Jetten importeren we in Europa momenteel ongeveer 20 tot 25 procent van het gas uit Rusland. „De dreigende situatie in Oekraïne toont dat het cruciaal is om onafhankelijk te worden van olie en Russisch gas”, zegt Suzanne Kröger. De GroenLinkser zou grote bedrijven als Shell extra willen belasten. De opbrengst van zo’n extra belastingheffing zou ze willen gebruiken voor hulp aan „al die mensen die nu lijden onder een hoge energierekening”.

Klimaat- en energiefonds

Maar niet iedereen denkt er zo over. Als het aan JA21 ligt, moet er groots worden ingezet op kernenergie. De Partij voor de Dieren hamert vooral op drastische energiebesparing. De PvdA pleit voor het uitgeven van renteloze leningen tot 25.000 euro, waarmee mensen bijvoorbeeld hun huis kunnen isoleren. VVD  wil meer energieproductie op „eigen bodem” en roept het kabinet op snel met een strategie te komen.

Kamerlid Renske Leijten (SP) noemt het „niet uit te leggen dat mensen thuis in de kou zitten” terwijl het kabinet 35 miljard uittrekt „voor vervuilende bedrijven”. Daarmee doelt het kamerlid op het klimaat- en energiefonds, waarmee het kabinet Nederland de komende jaren duurzamer wil maken.

Russisch gas

Volgens VVD’er Silvio Erkens kunnen ook burgers juist profiteren van geld uit het fonds. „We trekken miljarden uit om woningen te isoleren van mensen die nu in de kou zitten.” Zijn partij wil over enkele weken „bezien welke groepen het zwaarst getroffen worden”. Ook zou het kabinet meer moeten kijken naar oplossingen om hulp te bieden.

Alexander Kops van PVV vindt dat klimaatgelden „over de balk worden gesmeten”. En dat terwijl huishoudens „niks extra’s krijgen”.

Dit betalen we gemiddeld aan energie én gas

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Partijen willen snel minder afhankelijk worden van Russisch gas
Sluiten