Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 13 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Bedreiger (19) schrijfster Lale Gül krijgt 12 maanden jeugddetentie en intensieve begeleiding

De rechter heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak over de doodsbedreigingen aan het adres van schijfster Lale Gül (23). De 19-jarige Oguz Ö. is veroordeeld tot twaalf maanden jeugddetentie, waarvan vijf voorwaardelijk, en ‘intensieve begeleiding’.

Gül wordt online bedreigd vanwege de inhoud van haar boek Ik ga leven, dat in februari dit jaar verscheen. In de deels autobiografische roman is Gül kritisch over veel Turkse en islamitische tradities waar ze zelf ook mee is opgegroeid. De publicatie leidde niet alleen tot een breuk met haar familie, maar ook tot talloze online doodsbedreigingen.

Dreigementen aan adres van Lale Gül

Oguz Ö. bedreigde de schrijfster tussen 11 februari en 12 maart vanaf verschillende Instagramaccounts en stuurde foto’s van vuurwapens en bedreigende teksten. Zo schreef de verdachte uit Noord-Brabant aan Gül dat hij haar ‘op de meest barbaarse manier’ zou onthoofden ‘in de naam van Allah’. Ö. schreef op WhatsApp ook andere teksten waaruit een terroristisch motief blijkt, zoals ‘Ik ga Nederlanders onthoofden’ en ‘Ik hoor bij IS sukkels’.

De bedreigingen joegen Gül zulke angst aan dat ze tijdelijk moest wijken naar een schuiladres. Ondanks dat de dader is opgepakt, blijft ze angstig. „Ik vermomde me zelfs buiten, keek altijd over m’n schouder, sprong de taxi in als ik de voordeur verliet. En dit is maandenlang zo doorgegaan (..) en eigenlijk nog steeds”, liet de schrijfster tijdens een eerdere zitting weten.

Jeugddetentie en begeleiding voor verdachte

Tijdens deze zitting liet Ö. in een excuusbrief weten spijt te hebben van zijn daden. Hij zegt hierin „dom bezig te zijn geweest” en dat hij „nooit aan de gevolgen heeft gedacht”. De terroristische berichten noemt Ö „domme grappen”. Tijdens de zitting eiste het Openbaar Ministerie jeugddetentie van twaalf maanden, en daar is tijdens de uitspraak vandaag gehoor aan gegeven. Naast de twaalf maanden jeugddetentie, waarvan er vijf voorwaardelijk zijn, zal de verdachte in een kliniek intensieve begeleiding krijgen. Dit vanwege de meerdere persoonlijkheidsstoornissen waar de 19-jarige aan leidt, waaronder ADHD en autisme. Ook is er een contactverbod opgelegd en mag de jongen geen social media gebruiken.

„Hij worstelt met zijn identiteit tussen twee culturen waarin hij leeft. Hij is goedgelovig. Dat maakt hem kwetsbaar”, aldus de rechtbank. De kans dat Ö. zijn dreigementen in de praktijk brengt wordt klein geacht.

Man (22) opgepakt op verdenking beramen moordaanslag Rutte: ‘Afknallen op zijn fiets’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.