Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 23 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Toch hogere salarissen in de zorg: kabinet trekt 675 miljoen euro extra uit

Het demissionair kabinet heeft zojuist bekend gemaakt dat er toch extra geld wordt gereserveerd voor hogere zorgsalarissen. Het gaat om structureel 675 miljoen euro extra, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Om dit te kunnen betalen, wordt de zorgpremie jaarlijks 13 euro duurder.

675 miljoen voor hogere zorgsalarissen

Tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen verdedigt het demissionaire kabinet de begroting voor het komende jaar tijdens het marathondebat. Tijdens dit debat werd vanochtend bekend dat er toch extra geld naar de zorgsalarissen gaat. De Tweede Kamer roept al langere tijd om hogere zorgsalarissen, maar daar gaf het kabinet eerder nog geen gehoor aan. De SP en ChristenUnie dienden vervolgens een motie in, die deze week is aangenomen. De Kamer gaf hierbij aan dat de lonen in de zorg structureel lager liggen dan in andere sectoren, en dat er ook minder ruimte is voor groei. Zij vroegen daarom om 600 miljoen euro extra voor het verhogen van de zorgsalarissen.

Zorgminister Hugo de Jonge gaf aan dat de uitvoering van de motie lastig is, omdat het al te laat is om extra geld voor de zorg vrij te maken. Dat is nu toch gelukt. Het demissionaire kabinet heeft besloten extra geld te reserveren voor de zorgsalarissen. Door de extra 675 miljoen euro gaan de middeninkomens met 1,5 procent omhoog.

Zorgpremie 13 euro duurder

De manier van financieren is een discussiepunt. Eerder werd gesuggereerd dat er een verhoging van de vennootschapsbelasting zou moeten komen, maar nu wordt het bedrag toch deels verhaald op de zorgpremie. Nederlandse burgers gaan jaarlijks 13 euro extra betalen. In reacties op Twitter worden de hogere salarissen toegejuicht, maar is men teleurgesteld dat dit gefinancierd moet worden door de ‘gewone burger’. In de motie van de SP en ChristenUnie stond namelijk dat de kosten bij grote bedrijven zouden komen te liggen, maar daar wordt dus geen gehoor aan gegeven.

Volgens Ploumen (PvdA) komt het kabinet inderdaad niet tegemoet aan de wens van de Kamer, want de rekening komt op het conto van de Nederlanders. Rutte zegt dat de stijging van de zorgpremie wordt gecompenseerd met een hogere zorgtoeslag voor mensen met een laag inkomen. Ploumen herhaalt dat het niet de bedoeling van de Kamer was om mensen met nog hogere lasten op te zadelen en bedrijven te ontzien.

Baudet onder vuur vanwege oorlogsvergelijkingen: ‘Je bent knettergek’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.