Metro
Metro Binnenland 10 nov 2020 / 18:01 uur

Zoveel Nederlanders hebben er in ons land gewoond sinds 1581

’15 miljoen mensen’ was in 1996 een dikke hit. Het werd 17 miljoen mensen in 2020, eveneens een succes. Misschien kan daar nu weer een nieuwe versie van worden gemaakt: 59.148.187 miljoen mensen, al bekt dat wel wat minder lekker.

Tussen 1581, het jaar van de Nederlandse ‘onafhankelijkheidsverklaring’, en nu hebben ongeveer 59 miljoen mensen in Nederland gewoond. Dat hebben wetenschappers berekend op verzoek van het tijdschrift Quest Historie.

Hoeveel Nederlanders

Demografen van het Nederlands Interdisciplinair Demografische Instituut kwamen uit op het aantal 59.148.187, toen ze zich op verzoek van Quest Historie bogen over de vraag: ‘Hoeveel Nederlanders zijn er in totaal geweest?’. Omdat tijdens de berekening noodgedwongen een aantal schattingen en aannames moest worden gedaan, is ‘ongeveer 59 miljoen’ een veiliger antwoord op de vraag, zeggen de demografen.

Zo vond de eerste landelijke volkstelling pas plaats in 1795. Vanaf dat jaar zijn de cijfers over het aantal inwoners van Nederland behoorlijk betrouwbaar. Voor de periode ervoor moesten de demografen gebruikmaken van historische schattingen.

Lees ook: In dit minuscule winterslaap-vakantiepark kunnen egels helemaal tot rust komen

Willem van Oranje

De huidige bewoners van Nederland maken tezamen ruim een kwart uit van het totaal aantal Nederlanders. In de eerste eeuwen was Nederland nog dunbevolkt. In de 219 jaar tussen 1581 en 1800 werd Nederland bevolkt door in totaal 14 miljoen mensen. Vanaf Willem van Oranje (wiens achternaam werd gebruikt voor de welbekende kleur wortel), gedurende de Gouden Eeuw én de hele daaropvolgende eeuw, leefden er dus minder Nederlanders dan momenteel in het land.

De ondertekening van het Plakkaat van Verlatinghe in 1581, waarmee afstand wordt genomen van de Spaanse koning Filips II, wordt wel gezien als de onafhankelijkheidsverklaring van Nederland.

In de nieuwe editie van Quest Historie gaat het blad dieper in op hoe de telling tot stand is gekomen, en wordt ook aandacht besteed aan wat iemand Nederlander maakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Zoveel Nederlanders hebben er in ons land gewoond sinds 1581
Sluiten