Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 10 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Antihomoverklaring wél brug te ver: ‘Heel vervelend hoe dit jonge homo’s raakt’

#Slob #ArieSlob en #scholen zijn sinds gisteravond trending op Twitter. Veel mensen reageren vol ongeloof op de uitspraken die hij deed over de identiteitsverklaringen – ook wel ‘antihomoverklaringen’ genoemd -van scholen. Inmiddels is de minister er voor een groot deel op teruggekomen en is zelfs bereid de wet veranderen.

https://twitter.com/JeroenStob/status/1326151872999280640

Minister Arie Slob noemt verklaringen die sommige scholen hanteren waarbij ouders homoseksualiteit moeten afwijzen nu namelijk „een brug te ver”. Hij reageert op de ophef die sinds gisteravond is ontstaan over die verklaringen. „Het is heel vervelend hoe dit jonge homo’s raakt.”

Veilig uit de kast

Slob vindt de discussie die is ontstaan „heel vervelend”. Kinderen moeten veilig uit de kast kunnen komen „ongeacht op welke school ze ook zitten”, zegt de minister. Dat staat volgens hem ook in de burgerschapwet en „daar kan ook geen school zich aan onttrekken”.

Collega Ingrid van Engelshoven (Hoger Onderwijs) vindt ook dat „dit soort verklaringen niet kunnen”. Zij vindt dat dit raakt aan het eerste artikel van de grondwet, dat discriminatie verbiedt en gelijke behandeling in gelijke gevallen vastlegt.

Eerder op de dag zei Slob nog dat scholen „de vrijheid hebben om opvattingen te hebben over relaties tussen mannen en vrouwen” en dat dit botsende grondrechten zijn. Hij komt hier dus nu op terug. In de Tweede Kamer was (is) kritiek op de houding van de bewindsman.

Actie

Ook onderwijsorganisaties vinden dat Slob actie moet ondernemen. Zo benadrukte de PO-Raad, die het basisonderwijs vertegenwoordigt, dat een veilig leerklimaat „niet te verenigen is” met verklaringen tegen homoseksualiteit. „De vrijheid van onderwijs mag niet gebruikt worden om de vrijheid van ouders en kinderen in te perken”, aldus de raad. „Zeker met het oog op de grote worsteling die LHBT-jongeren vaak ervaren. Op school moet ieder kind zichzelf kunnen zijn, juist dat is essentieel voor een veilig leerklimaat.”

De Algemene Onderwijsbond is het daar roerend mee eens en stelt dat „onderwijs toegankelijk en veilig moet zijn voor iedere leerling, ongeacht afkomst, geaardheid of wat dan ook”.

Achtergrond

Gisteren ontstond er ophef over uitspraken die minister Slob deed in een debat. De minister kwam gisteren in aanvaring met de Tweede Kamer over reformatorische scholen zoals het Van Lodenstein College. Die school weigert leerlingen als hun ouders geen ‘identiteitsverklaring’ ondertekenen. Een meerderheid van de Tweede Kamer is hier verontwaardigd over en wil dat scholen daarmee stoppen. Het staat volgens de partijen „haaks op de burgerschapsopdracht die scholen hebben”.

Schrappen maar

Peter Kwint van de SP is groot voorstander van het schrappen van de controversiële verklaringen en heeft een voorstel in de Tweede Kamer ingediend. „We verzoeken het kabinet met spoed een einde te maken aan dit soort verklaringen.” Het is volgens hem niet een probleem van alleen nu. „Deze vormen van uitsluiting worden al decennia lang toegestaan in ons onderwijs. Laat dit het begin van het einde van dat soort uitsluiting – waarvan kinderen de dupe worden – zijn.”

Hij krijgt van alle kanten bijval. Onder meer Lisa Westerveld van GroenLinks ziet de twee zaken als een paradox, zei ze tijdens het debat. „Ongeremde vrijheid kan leiden tot onvrijheid.” D66-er Paul van Meenen vindt dat er op scholen al gediscrimineerd wordt, nog voordat de leerling al binnen is. „Iedereen heeft recht op eigen waarden, maar niet op eigen wetten.”

‘Dit kan niet meer’

Ook niet-politici vallen over de uitspraken van Slob. Ze vinden het niet kunnen, zeker niet in 2020. Zo ook Tim Hofman, presentator van onder meer Boos. Hij riep zijn volgers op Instagram op Arie Slob een (vriendelijke) mail te sturen, zonder gescheld of bedreigingen.

„Arie, ik heb ‘m een paar keer ontmoet, is een vriendelijke en schappelijke man, voor rede vatbaar. Vertel hem dat dit anno 2020 niet meer kan. Gewoon, een nette mail – geen gescheld of bedreigingen! – met je mening, ervaringen, gevoel of juridische onderbouwing. Misschien helpt het. Doe het voor ieder kind dat door dit systeem onderdrukt wordt omdat zijn/haar/diens identiteit er niet mag zijn. Go!” Bij de post plaatste Hofman het e-mailadres van minister Slob. Er is tot nu toe al tienduizenden keren gehoor aan gegeven en daar is Hofman blij mee.

 

Lees ook: Johnny Depp filmt één scène, ontvangt tien miljoen dollar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.