Anne Kersten
Anne Kersten | LinkedIn Binnenland 27 okt 2020 / 13:28 uur

Lingokoningin Lucille op CDA-lijst Kamerverkiezingen: ‘Wist al jaren dat ik dit wilde’

Verschillende ballen in de lucht houden kan Lucille Werner natuurlijk als geen ander. Misschien is de carrièreswitch van deze oud-Lingo-presentatrice dan ook helemaal niet zo vreemd: Lucille gaat namelijk de politiek in!

De Lingokoningin staat op de tiende plek van de CDA-kandidatenlijst, zo werd vanmiddag bekend. Ze was van 2005 tot 2014 het gezicht van Lingo en is de bedenker van de Mis(s) Verkiezing, waarbij een miss met een handicap werd gekozen. Door zuurstofgebrek bij de geboorte is Lucille zelf slecht ter been.

Lucille naar Den Haag

„Ik ga iets anders doen”, schrijft de oud-presentatrice op Instagram. Al jaren – sinds 2006 om precies te zijn – wist ze het zeker: ooit zou ze naar Den Haag gaan. „En nu is het zover. Na de verkiezingen van maart 2021 hoop ik als Kamerlid namens het CDA plaats te mogen nemen in de Tweede Kamer.”

De keuze voor CDA was voor Werner makkelijk gemaakt: „Daar in het midden moeten we er uitkomen met elkaar. In deze tijd is dat essentieel.”

Zenuwen

Ze laat weten dankbaar te zijn voor haar verleden in de televisiewereld. „Met zoveel plezier heb ik de afgelopen 25 jaar gewerkt aan tv-programma’s als Actueel Shownieuws, Get the Picture en Lingo, maar ook programma’s die ik initieerde om aandacht te vragen voor onderwerpen die aandacht verdienen. Ik koester het en ben er heel dankbaar voor.”

Met die ervaringen op zak gaat ze door: „Ik zie het als een kans om met al deze ervaringen een bijdrage te kunnen leveren in een nieuwe arena die politiek heet. Van dit idee krijg ik enorm veel energie en eerlijk gezegd ook wat zenuwen.”

Diversiteit

„Nederland is het allersterkste als we kracht putten uit de diversiteit van ons allemaal en inzetten op gelijke kansen voor iedereen. We zijn op ons best als we gebruik maken van alle talenten uit onze samenleving. Onze mooiste prestaties zullen worden bereikt, als we verschillende inzichten benutten om de grootste uitdagingen te overwinnen.”

In 2006 was de eerste Mis(s) Verkiezing en richtte ze de Lucille Werner Foundation op. Daarmee probeert ze het imago van mensen met een handicap te boosten, waardoor ze makkelijker kunnen integreren in de samenleving.

Op de andere plekken op de lijst van het CDA staan ervaren politici uit het kabinet, parlement en lokale afdelingen. De hoogste nieuwe binnenkomer is de Brabantse CDA-voorzitter Inge van Dijk, op nummer drie.

Lees ook: Lucille zoekt minister van Gehandicaptenzaken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lingokoningin Lucille op CDA-lijst Kamerverkiezingen: ‘Wist al jaren dat ik dit wilde’
Sluiten