Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 26 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Eerste Kamer stemt morgen over tijdelijke coronaspoedwet

De Eerste Kamer debatteerde gisteren tot laat in de avond met de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid), Ferdinand Grapperhaus (Justitie) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) over de tijdelijke coronawet. Morgen stemmen ze over de wet.

De coronaspoedwet vervangt de noodverordeningen waarin de coronamaatregelen zijn vastgelegd om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Als de wet wordt aangenomen, krijgen de coronamaatregelen een juridische basis. De Tweede Kamer heeft op 13 oktober al ingestemd met de wet. Een verbond van acht partijen had het wetsvoorstel van het kabinet eerst echter flink aangepast. Belangrijke wijziging is dat de Tweede Kamer vooraf moet instemmen met een ingrijpende coronamaatregel. Uitzonderingen gelden voor noodsituaties. Er is voor de nieuwe maatregelen die onder de coronawet vallen, geen toestemming nodig van de Eerste Kamer.

Meerderheid Eerste kamer

Dat de Eerste Kamer geen toestemming hoeft te geven voor nieuwe maatregelen, hoort niet bij de gebruikelijke procedure. De Raad van State vindt echter dat dat in deze specifieke crisis moet kunnen. Een extra discussie met de Eerste Kamer „kan afbreuk doen aan de slagvaardigheid en snelheid die in deze situatie noodzakelijk zal zijn”.

De nadruk ligt politiek bovendien bij de Tweede Kamer en die behoudt genoeg inspraak, zegt de Raad van State. De senatoren moeten dus ook besluiten over de beperktere rol die hun in de coronawet is toebedeeld.

Morgen zullen ze er hoofdelijk over stemmen. De verwachting is dat een meerderheid van de Eerste Kamer instemt met het wetsvoorstel. De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft geen meerderheid in de senaat. Maar in de Tweede Kamer sleutelden ook voorstanders PvdA, GroenLinks, SGP en 50PLUS mee aan de wet. Dat zou in de senaat 50 van de 75 zetels opleveren.

Demonstratie

Afgelopen zaterdag was er in Den Haag nog een demonstratie tegen de coronaspoedwet. Honderden mensen hadden zich verzameld op het Malieveld om hun onvrede te laten blijken. De demonstratie kwam tot stand na een oproep van Viruswaarheid, voorheen bekend als Viruswaanzin.

De demonstranten riepen Eerste Kamerleden op om tegen „de meest draconische wet ooit’’ te stemmen. Veel mensen op het Malieveld liepen met borden en spandoeken, waarop ze bijvoorbeeld het aantal coronadoden vergelijken met het aantal mensen dat als gevolg van de griep overlijdt.

Lees ook: HEMA introduceert OokWorst: hun iconische rookworst, maar dan vega

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.