Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 26 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

MBO Raad: ‘Het mbo-onderwijs zakt door het ijs’

De kwaliteit van het onderwijs op het middelbaar beroeps onderwijs (mbo) heeft flink te lijden onder de coronacrisis. „We zakken door het ijs”, zegt voorzitter Adnan Tekin van de MBO Raad in Trouw.

Mbo-scholen moeten zich, net als hogescholen en universiteiten, strikt houden aan de coronamaatregelen. Hieronder valt uiteraard de 1,5 meter-regel. Maar afstand houden is vaak moeilijk bij praktijkvakken zoals koken, groen- en dierverzorging of techniek. „Het hart van het mbo is het praktijkonderwijs. Daarom is het zo wrang dat we 30 procent fysiek onderwijs kunnen geven”, laat Tekin weten.

Bijkomend probleem is dat er een tekort aan stageplekken is, ook vanwege de coronacrisis. Momenteel zijn er 20.500 plaatsen te weinig, blijkt uit onderzoek van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. „Het mbo heeft eigenlijk een soort huwelijk met het bedrijfsleven. We kunnen niet zonder elkaar.”

Online onderwijs is volgens de voorzitter eigenlijk helemaal niet geschikt voor praktische opleidingen.

Ook moeilijkheden voor basisscholen

Voor basisscholen betekent de coronacrisis ook een erg lastige situatie. Door stijgende besmettingen wordt het steeds lastiger om de lessen op orde te houden. Dat blijkt uit een peiling van het NOS Jeugdjournaal. Ruim vijfhonderd basisscholen reageerden op de peiling.

„We hebben elke week wel drie of vier leraren die uitvallen. Daardoor ben ik bijna alleen nog maar aan het regelen en bellen om vervanging te vinden”, zegt Janneke Oosterman, directeur van basisschool Tamarinde in Zaandam. Het is iets dat directeur Maaike Kerssens van De Watermolen in Koog aan de Zaan herkent: „Elke keer als mijn telefoon gaat en een collega belt, schrik ik en ben ik bang dat er weer één uitvalt.”

https://twitter.com/wetenddat/status/1320470739095609348

Bijna 80 procent van de scholen die reageerden, geeft aan dat er geen of niet altijd vervanging is als er leraren uitvallen door klachten of een besmetting. Soms lukt het nog om een onderwijsassistent in te zetten, klassen samen te voegen of de directeur noodgedwongen voor de klas te zetten, maar een deel van de basisscholen ontkomt er niet aan om klassen naar huis te sturen.

Lees ook: Eerste Kamer stemt morgen over tijdelijke coronaspoedwet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
MBO Raad: ‘Het mbo-onderwijs zakt door het ijs’
Sluiten