Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 19 sep 2020

Politie maakt zich grote zorgen om opkomst drug crystal meth

Vorig jaar hebben twee kopstukken van het Mexicaanse Sinaloa-kartel Nederland bezocht. En dat niet alleen de politie maakt zich steeds meer zorgen over de opkomst van de drug crystal meth, zo meldt het AD. In 2020 zijn tot nu toe al een record aantal labs opgerold.

Volgens de politie stappen steeds meer ‘pillenboeren’ over naar het produceren van crystal meth. Deze drug wordt ook wel de zombiedrug genoemd en heeft een enorme verwoestende werking. „Als je dit laat lopen kan Nederland uitgroeien tot een mondiale producent, met al het geweld dat daarmee gepaard gaat”, zo stelt Andy Kraag in gesprek met het AD.

Bestaande exportlijnen

Het team waar hij onderdeel van uitmaakt, stuit de laatste jaren steeds vaker op crystal methlabs. In 2019 werden er negen labs opgerold en dit jaar staat de teller al op achttien. Deze labs worden met name gevonden in plattelandsdorpen, maar ook in de grote steden worden er zo nu en dan grote hoeveelheden drugs in beslag genomen. „Dit is geen Brabants probleem”, constateert Kraag. „We hebben tot nu toe labs gevonden in negen provincies.”

Foto van een crystal methvangst in Australië
In 2019 vond de Australische douane zo’ 755 kilo methamphetamine afkomstig uit Mexico. Foto: AUSTRALIAN BORDER FORCE / AFP

Het overstappen van het produceren van de ene drug naar de andere blijkt in het geval van crystal meth niet heel moeilijk te zijn. Zo maakt men gebruik van de al bestaande exportlijnen om de drugs te smokkelen en is de laboratoriumkennis die nodig is vaak al aanwezig. Een van deze exportlijnen loopt van Nederland naar Australië, waar de vraag om crystal meth aanwezig is.

Opvallend is dat in veel van de opgerolde drugslabs Mexicanen aangetroffen worden die er ‘werken’. Deze Mexicanen worden als een soort zzp’ers gezien en zo lang het Mexicaanse drugskartel er van weet, mag het. Dat maakt het ook aannemelijk dat bijvoorbeeld het Sinaloa-kartel weet van de Mexicanen die in ons land in de drugslabs werken.

Foto van het oprollen van een drugslab in Nederland
Politie tijdens de ontmanteling van een drugslaboratorium op een vrachtschip waar crystal meth gemaakt werd. Tijdens de ontmanteling van het lab is er een boobytrap geactiveerd waardoor het schip vol water liep. Foto: ANP ERALD VAN DER AA

Mondiale concurrentiestrijd

Toch lukt het de Mexicanen volgens Kraag niet om voet aan de grond te krijgen in Nederland. „We hebben dankzij Encrochat zicht op de sleutelfiguren in deze branche”, weet Kraag. „Mexicaanse kartels hebben hier geen voet aan de grond gekregen. De Nederlandse drugsgemeenschap speelt heel opportunistisch in op een nieuwe drugsmarkt.”

Hoewel de Mexicaanse kartels hier dus niet aan de top van de drugspiramide staan, kan het wel degelijk gevaarlijk worden. „We zijn heel oplettend op de crystal meth die hier gemaakt wordt en zetten hier al enige tijd stevig op in. Als je dit laat lopen en Nederland wordt een groot meth-exporterend land, dan kan er zomaar een mondiale concurrentiestrijd ontstaan. Bijvoorbeeld tussen Nederland en Mexicaanse kartels. Dat kan gepaard gaan met geweld, intimidatie en liquidaties. Dat willen we koste wat het kost voorkomen.”

Lees ook: 88-jarige vrouw wil geschonken schilderij Rijksmuseum terug

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Politie maakt zich grote zorgen om opkomst drug crystal meth
Sluiten