Metro
Metro Binnenland 19 sep 2020 / 12:04 uur

88-jarige vrouw wil geschonken schilderij Rijksmuseum terug

De 88-jarige Oosje Silbermann wil een kostbaar schilderij, dat zij zeven jaar geleden aan het Rijksmuseum schonk, terug. Zelf zegt ze dat ze destijds handelde onder invloed van een geestelijke stoornis.

Dat vertelt Rose-Marie Silbermann-Frenkel, zoals zij voluit heet, aan NRC.  In een uitgebreid artikel wordt het verhaal van de 88-jarige vrouw belicht. Zeven jaar terug schonk zij,  een uit 1918 daterend schilderij van Bart van der Leck aan het Rijksmuseum. Een pronkstuk op de afdeling twintigste-eeuwse kunst. Echter heeft ze spijt van haar beslissing en vertelt ze destijds „verward” te zijn geweest. Haar kleindochter was in die tijd ernstig ziek en Silbermann geloofde dat als zij een offer bracht, haar kleindochter beter zou worden. Als offer werd het schilderij naar het Rijksmuseum in Amsterdam gebracht.

Vernietiging van schenking

Maar nu wil Silbermann het schilderij terug en eist ze vernietiging van de schenking. Volgens haar en haar familie hebben het museum en de betrokken notaris niet voldaan aan hun onderzoeksplicht, zoals museumregels voorschijven. Anders hadden ze namelijk de mentale gesteldheid van de vrouw opgemerkt.

Volgens directeur Taco Dibbits handelde het Rijksmuseum destijds goed. Momenteel loopt een rechtszaak rondom het geschil. Als de rechter Silbermann gelijk geeft, moet het schilderij onmiddellijk terug naar de oorspronkelijke eigenaresse. Het kunstwerk is volgens kenner nu zo’n 3,5 ton waard.

Lees ook: Verpleegkundigenbond overweegt juridische stappen om mondkapjes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
88-jarige vrouw wil geschonken schilderij Rijksmuseum terug
Sluiten