Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 18 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Kabinet: bouwen onder stikstofgrens mag zonder vergunning

Voor bouwprojecten is straks geen speciale natuurvergunning meer nodig, zolang de stikstofuitstoot die bij het bouwen gemoeid is onder een bepaalde grens blijft. Landbouwminister Carola Schouten meldt aan de Tweede Kamer dat het kabinet zo’n ‘drempelwaarde’ laat onderzoeken en wil invoeren.

De coalitiepartijen bereikten gisteravond laat een akkoord over het stikstofbeleid. Over eerdere plannen van het kabinet oordeelde stikstofadviseur Johan Remkes vorige week snoeihard. Remkes stelde zelf ook zo’n drempelwaarde voor, omdat de bouw relatief weinig stikstof uitstoot maar wel hard geraakt werd toen de vergunningverlening stil kwam te liggen. In ruil voor de drempelwaarde wordt de bouwsector verplicht zijn eigen uitstoot te verminderen.

Schoner bouwen stimuleren

Dat betekent dat bouwmachines mogelijk eerder moeten worden verruild voor schonere exemplaren. Het kabinet gaat zich nog buigen over een financiële compensatie „om dit proces te ondersteunen”. Overheden moeten ook nog kijken op welke andere manieren ze schoner bouwen kunnen stimuleren.

Verder moet de belasting van stikstofgevoelige natuur flink omlaag. De vermindering hiervan wordt in de wet vastgelegd. Remkes waarschuwde dat de plannen die het kabinet in april presenteerde veel te vrijblijvend waren. Die maatregelen leken zelfs op de stikstofaanpak waardoor de Raad van State vorig jaar juist een streep zette. Hij stuurde het kabinet terug naar de tekentafel.

Een foto van minister Carola Schouten
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Natura 2000-gebieden

Door dat besluit van de hoogste bestuursrechter eind mei vorig jaar kwam de vergunningverlening stil te liggen. De Natura 2000-gebieden waar het allemaal om gaat worden niet genoeg beschermd, oordeelde de Raad van State. Sindsdien heeft het kabinet al maatregelen genomen om de stikstofuitstoot terug te dringen. Ook de natuurgebieden moeten worden versterkt.

De aangekondigde stoppersregeling voor boeren wordt opgeknipt. De eerste 750 miljoen euro voor boeren die in ruil voor een bedrag willen stoppen met hun bedrijf komt volgend jaar beschikbaar. In 2023 wil het kabinet kijken welk effect groene innovaties hebben gehad op de stikstofuitstoot van veehouderijen. „Dan zal worden afgewogen hoe de tweede tranche met de meest kosteneffectieve stikstofreductie ingezet kan worden”, schrijft Schouten. Dat tweede deel bestaat uit de resterende 250 miljoen euro, en staat voor 2024 gepland.

D66 kwam vorig jaar september al met de wens om woningbouw vrij te stellen van stikstofregels.

Monsterverbond

Het Rijk moet samen met gemeenten en projectontwikkelaars grond gaan aankopen, zodat grote nieuwbouwlocaties toch ontwikkeld worden. Hiervoor pleiten alle bij de huizenmarkt betrokken belangengroeperingen vandaag in De Telegraaf. Dit moet voorkomen dat de bouw stilvalt.

Een monsterverbond van zeventien belangrijke organisaties, van Bouwend Nederland en Techniek Nederland tot de Woonbond en Vereniging Eigen Huis, biedt de Tweede Kamer vandaag een noodplan aan, om de woningbouw op peil te houden in de economische krimp. Zij vrezen dat de woningbouw de komende maanden weg zal zakken, terwijl de vraag er wel is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.