Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 15 mei 2020
Leestijd: 1 minuut

Wetenschappers onderzoeken of mensen corona-nepnieuws geloven

Wetenschappers onderzoeken in hoeverre mensen nepnieuws over het coronavirus geloven.

Het onderzoek, TRUTH genaamd, wordt geleid en ook gefinancierd door de Universiteit van Wolverhampton en ook het Meertens Instituut en de Vrije Universiteit in Amsterdam zijn betrokken.

Aan de hand van de onderzoeksgegevens wil het onderzoeksteam overheden adviseren over het gedrag rond nepnieuws en desinformatie. De onderzoekers hopen de Britse en Nederlandse regering te ondersteunen bij het reageren op desinformatiecampagnes.

Informatie over corona enorm toegenomen

„Het probleem van nepnieuws tijdens de crisis is enorm, vooral tijdens de lockdown. Mensen brengen meer tijd online door en de hoeveelheid desinformatie over de coronacrisis is enorm toegenomen”, aldus projectleider Sebastian Groes.

„Mensen willen begrijpen wat er met hun leven gebeurt, en hebben behoefte aan controle, die nepnieuws en complottheorieën beloven te geven. Nepnieuws heeft het potentieel om het leven van mensen in gevaar te brengen.”

Het tweede doel van het project is het vergelijken van de reactie van verschillende culturen op nepnieuws. Het team hoopt ook te kunnen concluderen wat leeftijd en geslacht voor invloed hebben.

nepnieuws mondkapje
In Nederland ging het veel over het mondkapje. Werkt ie nou of niet? Foto: AFP / Johannes Eisele

‘Vitamine C geneest corona’

Eind april schreef Metro al over de verspreiding van nepnieuws. Zo zou vitamine C het grote wonder zijn dat het coronavirus kan uitschakelen. Zelfs frisse lucht zou al helpen. En tussen COVID-19 en 5G zou een absoluut verband zijn.

Overigens komt het nepnieuws dat we tot ons namen vooral uit Nederland zelf, werd precies een jaar geleden duidelijk. Dat bleek uit een onderzoek van Peter Burger, onderzoeker aan de Universiteit Leiden. Toen ging het nepnieuws uiteraard nog niet over corona.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.