Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 16 mei 2020 / 15:02 uur

‘Gezondheidsmaatregelen NS ondoordacht en zonder overleg’

FNV Spoor roept de NS op het voornemen terug te draaien om personeel met milde gezondheidsklachten na 2 juni gewoon te laten werken.

Volgens de vakbond heeft het vervoersbedrijf „ondoordacht en zonder overleg” aan het personeel laten weten per 2 juni de medewerkers met neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging (tot 38 graden Celsius) gewoon te laten werken. FNV Spoor zegt dit in een brief „voorbarig en zelfs gevaarlijk” te vinden. De NS zou dat besluit hebben genomen in verband met de verwachte drukte in de treinen en op de stations.

Platgebeld

Sindsdien is FNV Spoor „platgebeld” door verontruste leden, aldus vakbondsbestuurder Roos Rahimi. De NS heeft volgens FNV Spoor ten onrechte een vergelijking gemaakt met andere werkers in vitale sectoren, zoals de gezondheidszorg. „Bij medewerkers in de trein verhoogt werken met milde klachten de besmettingskans voor andere medewerkers en reizigers en kan het zelfs levens kosten. Dit is dus een niet te vergelijken situatie”, aldus Rahimi.

Zij zegt dat vanuit alle hoeken wordt geprobeerd de reizigers bewust te maken om de risico’s op besmetting niet te verhogen door het gebruik van het ov. „Reis niet onnodig, houd afstand en draag mondmaskers. Wat voor signaal geeft NS af, door mogelijk met corona besmette medewerkers gewoon te laten werken?”, aldus Rahimi.

De vakbond roept NS-medewerkers op bij twijfel niet te gaan werken of de huisarts en eventueel bedrijfsarts in te schakelen. De NS zegt in een reactie „dat de veiligheid en gezondheid van medewerkers altijd voorop staat.” Medewerkers blijven thuis al ze corona hebben.

Normale dienstregeling NS

De NS wil net zoals vele andere vervoerders na het Pinksterweekend weer zo snel mogelijk de normale dienstregeling hervatten. Het is nog niet bekend of dat een probleem wordt als de NS moet sleutelen aan haar gezondheidsbeleid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Gezondheidsmaatregelen NS ondoordacht en zonder overleg’
Sluiten