Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 16 mei 2020 / 12:01 uur

Burgemeesters: ‘Doorgeslagen privacywet heeft extra doden gekost’

De burgemeesters kwamen tijdens de uitbraak van het coronavirus in de problemen. De oorzaak hiervan is dat ze met het oog op de privacywet niet alle informatie konden delen. In verpleeghuizen raakten mensen besmet en gingen dood, maar ze mochten dat niet naar buiten brengen.

„De doorgeslagen privacywet heeft extra doden gekost”, zo menen de burgemeesters Breunis van de Weerd (Nunspeet) en Eddy Bilder (Zwartewaterland) zaterdag in gesprek met het Reformatorisch Dagblad. Van de Weerd is niet te spreken over de gang van zaken. „Toen het parlement debatteerde over te weinig ic-bedden, overleden bij ons massaal mensen in verpleeghuizen. Niemand wist het, want officiële instanties mochten het niet melden. De GGD zei me niet te gaan bellen als er mensen in Nunspeet waren besmet of overleden, omdat het herleidbaar was.”

Semi-legale kanalen

Toch liet Van de Weerd het er niet bij zitten en ging hij op onderzoek uit. „Mijn informatie moest ik vergaren via semi-legale kanalen. Toen in Elspeet de eerste coronabesmetting bekend werd, heb ik het gewoon openbaar gemaakt. Het hele dorp sprak erover, maar ik mocht er niks over zeggen. Dat kan natuurlijk niet.”

Zijn collega Eddy Bilder uit Zwartewaterland zegt dat hij ook eigen kanalen aanboorde om op de hoogte te blijven. „Ik heb ook de regels gebroken. Ik kon niet zwijgen toen in Hasselt de eerste besmettingen bekend werden. Waar we het straks, als de pandemie achter de rug is, over moeten hebben, is of we soms niet te rigide omgingen met regels. Ik heb momenten gehad dat ik vreesde de politie te moeten inschakelen om mensen buiten het bejaardentehuis te houden, omdat ze naar hun ernstig zieke of stervende ouder wilden. Dat waren heel pijnlijke situaties waarvan je je afvraagt of ze voorkomen hadden kunnen worden.”

In Nunspeet (Gelderland) en Zwartewaterland (Overijssel) stierven volgens de burgemeesters respectievelijk ruim tachtig en meer dan vijftig mensen aan corona.

Privacywet en corona

De privacywet is sowieso veel besproken deze dagen. Het kabinet wil graag een app lanceren, om het coronavirus beter in kaart te brengen. Privacy is daarbij een van de grootste discussiepunten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Burgemeesters: ‘Doorgeslagen privacywet heeft extra doden gekost’
Sluiten