Loren Snel
Loren Snel Binnenland 27 apr 2020
Leestijd: 1 minuut

Boze verzekerden klagen Yarden aan

Een aantal verzekerden zijn een kort geding gestart tegen uitvaartverzekeraar Yarden. Ze willen de poliswijziging, die vorig jaar voor ophef zorgde, ongedaan maken.

De ophef ontstond in september nadat uitvaartverzekeraar Yarden de rechten van haar pakketpolishouders plotseling een lagere waarde toekende.

In plaats van het dekken van 10.000 euro aan begrafeniskosten liet Yarden 390.000 polishouders weten dat zij haar verplichtingen niet langer kan nakomen. Voortaan zouden nabestaanden een pakket van 3.200 euro moeten samenstellen en de rest aan Yarden moesten bijbetalen.

Kort geding

Een aantal verzekerden is het hier niet mee eens en is vrijdag een kort geding gestart om de poliswijziging ongedaan te maken. Vereniging Sociaal Verhaal, een vereniging van vrijwilligers die zich onder andere belangeloos voor gedupeerde polishouders van Yarden inzet, heeft advocaten ingeschakeld om een dagvaarding uit te brengen.

Mandy Lubach, bestuurslid van de vereniging Sociaal Verhaal, vertelt dat vooral oudere verzekerden met een laag inkomen zich op dit moment grote zorgen maken. „Er zitten veel schrijnende gevallen tussen van mensen van tachtig of negentig die bang zijn dat zij hun nabestaanden met een groot probleem opzadelen.”

Yarden gaf destijds aan dat zij de polissen mag aanpassen op grond van een en-bloc clausule. Deze clausule geeft de verzekeraar het recht geeft om in één keer een hele groep polissen aan te passen.

Eis om opheldering

Minister Wopke Hoekstra van financiën schaarde zich destijds achter deze regeling. De verzekerden twijfelen over de redelijkheid van de clausule en kunnen zich er niet in vinden. Ook hopen de verzekerden op meer verheldering omtrent waarom de wijziging door financiële problemen is ingegeven.

In 2007 hield de Ombudsman dezelfde poliswijziging tegen en begin dit jaar heeft ook de Consumentenbond Yarden gesommeerd de versobering van de pakketverzekering terug te draaien. Yarden zegt dat de aanpassing echter nog steeds van kracht is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.