Binnenland 4 mrt 2019 / 09:42 uur

Rotterdam wil afval in tien jaar tijd halveren

De hoeveelheid restafval in Rotterdam moet in tien jaar tijd gehalveerd zijn. Dat is de ambitie van het programma ‘Van Zooi naar Mooi’, dat wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) begin deze maand naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

Stimuleren circulaire economie

In 2030 is in Rotterdam circulair de maatstaf en moet het primaire grondstoffengebruik met 50% zijn verminderd ten opzichte van nu. Met het stimuleren van de circulaire economie verwacht Rotterdam bovendien 3.500 tot 7.000 nieuwe banen te creëren.

Schone planeet

Wethouder Arno Bonte: ,,Over tien jaar gebuikt Rotterdam de helft minder grondstoffen. Mijn ambitie is om Rotterdam zo snel mogelijk afvalvrij te maken. Daarmee dragen we bij aan een schone planeet en een toekomstgerichte economie.’’

Grondstoffenonderzoek

Aan de basis van het programma Van Zooi naar Mooi ligt het grondstoffenonderzoek van onderzoeksbureau Metabolic. Dit bureau heeft in opdracht van Rotterdam de verschillende grondstofstromen in beeld gebracht en de impact daarvan op de economie. Ook hebben zij een analyse gemaakt binnen welke sectoren maatregelen van de gemeente het meeste effect hebben op het stimuleren van de circulaire economie.

Materialenhubs

Zo komt meer dan 60% van het Rotterdamse afval uit de bouwsector. Daarom gaat de gemeente samen met bouwbedrijven het gebruik van circulair beton stimuleren. Daarnaast komen er materialenhubs aan de rand van de stad, waarvandaan ongebruikte en gebruikte bouwmaterialen een nieuw leven kunnen krijgen.

In Rotterdam wordt momenteel 14% van het afval weggegooid. Het meeste hiervan belandt in de verbrandingsoven. Dat is zonde. Daarom gaat Rotterdam de inzameling van huiselijk gft-afval uitbreiden, onder andere in hoogbouw.

Upcycle mall

Ook komt er een ‘upcycle mall’, waar van oude producten weer bruikbare nieuwe worden gemaakt. In de Rotterdamse ziekenhuizen komen er medicijnfilters, waarmee voorkomen wordt dat medicijnresten in het oppervlakte water belanden.

Samenwerking

Het circulaire programma staat niet op zichzelf maar vergt van iedereen een andere manier van kijken naar de wereld. Bij de uitwerking van het programma ligt daarom de nadruk op de verbinding met inwoners en ondernemers. Rotterdam wil circulaire initiatieven stimuleren en het investeringsklimaat verbeteren voor groene ondernemers en innovatieve start-ups.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rotterdam wil afval in tien jaar tijd halveren
Sluiten