Tara Lewis
Tara Lewis Binnenland 6 feb 2019 / 07:09 uur

Haute Cuisine Voor Maximaal 10: Guliano

Britt Planken maakt graag indruk met de broodjes van Guliano, op studiegenoten maar ook bezoekende Finnen.

Door Tara Lewis

Journalist en content marketeer Britt Planken (27) at voor het eerst een broodje bij Guliano op de Meent samen met haar moeder. “Dat was tien jaar geleden, vlak voordat ik een jaar naar Amerika zou gaan. Samen kwamen we naar Rotterdam om te winkelen en zijn we hier naar binnen gelopen voor de lunch. Volgens mij had ik de Dolomoti, een warm broodje met parmaham en mozzarella. Ik herinner me nog hoe lekker ik de combinatie van smaken vond en de gekonfijte rode ui. En ook al betaalde mijn moeder, ik kon het me als zeventienjarige veroorloven.” Na het tussenjaar ging Britt in Rotterdam studeren, eerst aan de Hogeschool en daarna aan de Erasmus. “Sindsdien loop ik dit zaakje bij iedereen te pushen: studiegenoten, maar ook een vriendin uit Finland. Dit is een van de weinige plekken waar ik interessant mee kan doen in Rotterdam.”

Alpaca

De geboren Vlaardingse koesterde ooit de ambitie om hier te komen wonen. “Tot ik voor onze lokale krant Groot Vlaardingen ging schrijven en mensen sprak die de stad máken. Daardoor ben ik Vlaardingen met andere ogen gaan zien.” Toch sluit ze niet uit dat ze ooit uit de haringstad verhuist. “Je hebt van die twee-onder-een-kapwoningen tussen Kralingen en Capelle die ik mooi vind, gezellig en veel groen. Maar ik ben niet zo van de plannen. Wie weet woon ik later in Mexico met een alpaca in de voortuin.”

BezorgBritt

Vooralsnog werkt ze als zelfstandige onder meer twee dagen in de week op het Weena. “Als ik in de zomer op mijn scooter ben stuur ik voor de lunch af en toe een bericht rond naar collega’s en rijd ik vervolgens als ‘BezorgBritt’ langs Guliano.” De favoriete Dolomiti maakt zo nu en dan plaats voor de Vegetariana, met gorgonzola en gegrilde groenten. “Ze zijn allebei even lekker, dus waarom dan niet die zonder vlees. Maar ik wil niet helemaal vega, daar vind ik bitterballen te lekker voor!” De rest van de Meent slaat ze trouwens over. “Ik heb niks met hippe wijnbarren. Hier kom ik al tien jaar hier en het verveelt nog steeds niet.”

Guliano, Meent 31. 

Broodje Vegetariana/Dolomiti: 7,75/7,50 euro. Oordeel: Beide broodjes (die we delen) zijn kortweg verrukkelijk. Knapperig vers brood met een smeuïge (warme!) vulling van lekkere ingrediënten. Geen wonder dat het hier altijd stampvol is.

NIEUWSPEPER

Reageer op artikel:
Haute Cuisine Voor Maximaal 10: Guliano
Sluiten