Binnenland 4 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Eerste headliners Bluegrass Festival bekend

Je moet er nog even op wachten. Maar de eerste ‘lekkermakers’ van het Rotterdam Bluegrass Festival op 21, 22 en 23 juni zijn reeds bekend. Presenting, uit het verre U, S of A: The Po’ Ramblin Boys en de Hackensaw Boys.

Ambassadeurs van bluegrass

Authentiek, maar met de manische energie van een trein die op topsnelheid door het landschap dendert. The Po’ Ramblin Boys maken aanstekelijke muziek, waarbij je direct rechtop gaat zitten. ‘The real deal’ volgens Amerikaanse critici en ze zijn dan ook niet voor niets in 2018 tot opkomend artiest van het jaar uitgeroepen door de International Bluegrass Music Association.

The Po’ Ramblin Boys zijn te vergelijken met de legendarische bluegrass-band The Stanley Brothers, en ze hebben dankzij hun direct herkenbare energieke muziek die recht uit het hart komt terecht een platencontract bij toplabel Rounder Records.

De traditioneel uitgedoste old-school bluegrassformatie komt zelden naar Europa. Sterker, ze spelen maar twee keer in Nederland. Dus mis deze kans niet om terug te gaan naar de oorsprong van de bluegrass, gemaakt met dezelfde passie, hartstocht en enthousiasme als de eerste generatie bluegrass-bands.

Oudgedienden

Nee, dan de Hackensaw Boys. Al sinds 1999 mengen deze muzikanten bluegrass met een flinke dosis punk. De oudgedienden komen recht uit de Appalachians in Virginia en klinken nog steeds fris. Alsof ze gisteren nog op de veranda aan het jammen waren: ongepolijst, charmant, en rommelig aanstekelijk.

Naast traditionele instrumenten zoals viool, contrabas, gitaar, banjo en mandoline gebruikt de band de Charismo, een percussie-instrument van eigen makelij dat nog het meest weg heeft van een geordende schroothoop. Het instrument geeft de energieke, maar soms ook melancholische muziek van de Hackensaw Boys een geheel eigen sound, waarbij ze toch hun bluegrass roots in ere houden.

Gratis feest

Het Bluegrass Festival is een gratis driedaags internationaal muziekfestival op en rond het historische Pijnackerplein in Rotterdam-Noord. Bij het festival draait het niet alleen om traditionele en nieuwe bluegrass-muziek maar er zijn ook workshops, beeldende kunst, comics en cross-over optredens.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.