Binnenland 27 feb 2019 / 12:43 uur

160 meldingen over gevaarlijke honden

Bij het Rotterdamse meldpunt voor gevaarlijke honden zijn, sinds de start in 2017, ruim 160 meldingen gedaan. In 2018 werden twintig muilkorfgeboden opgelegd.

De meeste meldingen gaan over honden die loslopen waar dat niet mag of agressief gedrag vertonen naar mensen of andere honden. ,,Daarnaast bellen mensen ook als ze bang zijn voor een bepaalde hond”, aldus Leonoor de Ruyter van Steveninck, adviseur bij Stadsbeheer.

Aanlijnplicht

In Rotterdam geldt een aanlijnplicht binnen de bebouwde kom, met uitzondering van de losloopgebieden. Hondeneigenaren moeten er altijd voor zorgen dat ze hun hond onder controle houden, zodat deze bijvoorbeeld niet blaffend achter een fietser aan loopt. Het is daarom ook belangrijk als er melding wordt gedaan van loslopende honden.

Geen ‘kliklijn’

De Ruyter van Steveninck benadrukt dat het meldpunt gevaarlijke honden geen ‘kliklijn’ is. ,,Het doel is altijd om onheil te voorkomen. We gaan eerst in gesprek met een hondenbezitter. Vaak is het al voldoende als we aangeven dat hij zijn hond kort moet aanlijnen of rekening houdt met andere bewoners.”

Gevaarlijke situatie

De gemeente werkt nauw samen met de politie om de overlast van gevaarlijke honden tegen te gaan. ,,Een ernstig bijtincident wordt vaak door de politie afgehandeld. Als politie of officier van justitie dan oordelen dat de hond een muilkorf nodig heeft, vraagt de politie aan de gemeente om een muilkorfplicht op te leggen. Bel 112 bij een gevaarlijke situatie of bijtincident.”

Hoogrisico honden

Volgens De Ruyter van Steveninck kan in feite elke hond bijten, maar wordt de situatie gevaarlijker bij zogenoemde ‘hoogrisico honden’. Dit zijn honden met grote kaken en een fors gewicht. ,,Wij raden overigens ook aan om altijd melding te maken van kleinere honden die agressief gedrag vertonen.”

Bewoners kunnen bij de gemeente ook melding maken van honden waarvan de staart of oren is gecoupeerd. Deze meldingen worden doorgezet naar de politie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
160 meldingen over gevaarlijke honden
Sluiten