Binnenland 20 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

Daklozen ‘artists in residence’ in Boijmans

Kunstenaar Marcha van den Hurk werkt samen met bezoekers van de Pauluskerk in december en januari in Museum Boijmans Van Beuningen aan een creatieve verbeelding van het jaar 2029. De werken worden gebundeld in een eenmalige, gebonden kunstuitgave, ‘Prognose’.

Kunstenaarsboek

Hoe ziet het jaar 2029 eruit? Hoe consumeren we dan? Hoe staat het dan met de privacy, of de leefomgeving? Ben ik er zelf nog wel over tien jaar? Heb ik dan een woning? Het kunstenaarsboek Prognose is de weerslag van een onderzoek naar persoonlijke en maatschappelijke vragen van bezoekers.

Daklozen laten stem horen

Samen met collega-kunstenaar Ilse van der Laan begeleidt Marcha de workshops en werkt zij met de bezoekers aan het boek. Zij hebben hun atelier van de Pauluskerk in de maanden december en januari verplaatst naar Museum Boijmans Van Beuningen.

Onzichtbaar op straat

Prognose toont de vragen, wijsheid en visie van de mensen in de marge van Rotterdam. Meestal onzichtbaar op straat, nemen zij nu de ruimte om hun stem te laten horen. Het kunstenaarsboek verbeeldt antwoorden op hun vragen in tekeningen, verhalen en foto’s.

Inspiratiewand

Museumbezoekers kunnen het proces (gratis) volgen in de openbare ruimte van het museum, bij de entree. Zij kunnen reacties, verhalen of ideeën achterlaten op een wand, om de kunstenaars die aan het werk zijn te inspireren. Een beeld van deze inspiratiewand wordt opgenomen in Prognose.

Beperkte, gesigneerde oplage

Prognose wordt uitgebracht in een oplage van 20 exemplaren, genummerd en gesigneerd. Het is onderdeel van het jaarlijkse programma ‘Rondom de boom’, waarmee het museum ieder jaar in december activiteiten organiseert die momenten van samenzijn creëren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Daklozen ‘artists in residence’ in Boijmans
Sluiten