Tara Lewis
Tara Lewis Binnenland 20 nov 2018 / 14:11 uur

Haute Cuisine Voor Maximaal Tien: Dynamite bij Akong

Als Kirsti Goossens zin heeft in een lekker broodje, reist ze naar Rotterdam voor een broodje Dynamite van A-Kong.

Door Tara Lewis

Kirsti Goossens (39) was vroeger een graag geziene gast in het Rotterdamse nachtleven. Op de Oude Binnenweg komt ze dan ook aan de lopende band bekenden tegen, onder wie zelfs een ex-vriendje. Drie jaar geleden verhuisde ze echter naar Capelle aan den IJssel. ,,Mijn man woonde daar al toen ik hem ontmoette. Ik had het wel een beetje gehad in Rotterdam dus de keuze was snel gemaakt.”

Retepopulair blaadje

Daar is ze onder meer overblijfmoeder, een taak waar ze net mee klaar is voor ze richting de Oude Binnenweg kwam voor haar favoriete lunch: broodje Dynamite bij A-Kong. ,,Zo’n twintig jaar geleden bracht ik samen met mijn beste vriend de voorloper van de UIT-agenda rond: Circuit. Een retepopulair blaadje. Op de Schiedamseweg aten we altijd Marokkaanse donuts en we eindigden met een Dynamite bij A-Kong.”

Juiste natheid

De combinatie van cha sieuw (geroosterd varkensvlees) en kip-kerrie én de bijbehorende naam werd ooit door een klant van de zaak verzonnen, vertelt de uitbater. Inmiddels prijkt het broodje bij menig Surinaamse broodjeszaak op de kaart, zelfs bij het winkelcentrum in Capelle. ,,Maar daar is hij veel te droog. Zo zie je maar, het valt nog niet mee om een goed broodje Dynamite te maken. Hier is hij precies de juiste natheid, niet te droog, niet te klef. Lekker kruidig, gewoon de perfecte consistentie.”

Ontelbare keren

In al die jaren bestelde ze nooit wat anders bij A-Kong. ,,In Rotterdam zijn we van hetzelfde he. Als je van Venezia bent ga je niet naar Capri en hier bestel je een broodje Dynamite.” Hoe vaak ze het broodje at? ,,Ach jezus meid, dat is echt ontelbare keren. Nadat we Circuit niet meer rondbrachten kwam ik hier zeker nog een keer in de maand. Het enige nadeel van A-Kong is dat ze al om 21 uur dichtgaan, maar daarna kun je naar Hung Kee dus dat bijt elkaar niet.” Wat ze doet als in Capelle is maar ontzettend trek heeft in een broodje Dynamite? ,,Dan rijd ik naar A-Kong.”

Broodje A-Kong, Oude Binnenweg 138. Oordeel: Terecht een klassieker. Verrassende combinatie van structuur en smaak. Prijs: Broodje Dynamite 3 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Haute Cuisine Voor Maximaal Tien: Dynamite bij Akong
Sluiten