Tara Lewis
Tara Lewis Binnenland 23 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Anemone presenteert debuutalbum

In twee dagen nam de nieuwe Rotterdams band Anemone hun debuutplaat Silver Star op. Vrijdag 31 augustus is de albumpresentatie in Roodkapje.

Ruim een jaar geleden besloot Xander van Dijck, voormalig gitarist van The Afterveins, dat het tijd was om weer zelf muziek te gaan maken. ,,Ik houd van muziek maken maar ik had nooit het lef om zelf te zingen. Mijn vriendin vond dat ik een goede stem had en ze heeft me gestimuleerd om zelf liedjes te gaan schrijven. Voor ik het wist had ik zes nummers op papier en begon het te kriebelen.”

Zes bassisten

Al snel vond hij een tweede gitarist in Ricardo Jupijn, met wie hij een kantoor deelt. Jupijn: ,,Toevallig was ik ook op zoek naar een nieuwe band. Ik had naar Xanders demo’s geluisterd en het was het type muziek waar ik naar op zoek was dus ik dacht: ik kan het altijd een keer proberen.” Het vinden van een bassist had meer voeten in de aarde. Jupijn: ,,Inmiddels hebben we in een jaar tijd zes bassisten versleten.” Van Dijck lachend: ,,Maar dat ligt niet aan ons hoor! Bassisten zijn gewoon moeilijke mensen.” De rest van de bandleden zijn Roemer Vermeulen en Neil Grootjans.

Niet te ingewikkeld

De muziek van Anemone is een combinatie van 70’s rock en frisse Britpop. Van Dijck: ,,Het is vooral niet te ingewikkeld, je kunt ons eigenlijk overal neerzetten. Een nieuwe sound ga je toch niet meer vinden, alles is al wel gedaan. Vandaar dat de meeste bands nu revivalbands zijn.”

Spontane opname

Het album werd een jaar geleden spontaan opgenomen. Van Dijck: ,,We zouden eigenlijk één nummer opnemen maar ineens bleek het label Butler Records onze plaat te willen uitbrengen. Toen hebben we alles in twee dagen opgenomen.” Daarmee namen ze meteen een sprong in het diepe. ,,Veel bands doen vrij lang over hun debuutplaat omdat het meteen een stempel zet op het type muziek dat je maakt.”

Popronde

Anemone krijgt het druk dit najaar want de band is uit 1300 inschrijvingen geselecteerd voor de Popronde, waarbij verschillende optredens worden gegeven door het hele land. Jupijn: ,,Het is mooi dat we ons zo in steden als Nijmegen en Middelburg kunnen laten zien, als band kunnen we zo even meters maken.”

Vrijdag 31 augustus is de albumpresentatie in Roodkapje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.