Binnenland 4 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Respijt voor Rotterdamse Oogstmarkt

De gemeente en de Rotterdamse Oogstmarkt hebben een overeenkomst gesloten. De organisatie heeft ruimte gekregen om de komende anderhalf jaar te ontdekken of en zo ja in welke grootte zij bestaansrecht heeft als zaterdagse weekmarkt op het Noordplein.

Risico

Goed nieuws dus voor de markt vol lokale producten, die aanvankelijk dreigde te verdwijnen. De ooit toegekende evenementenvergunning voldeed volgens de gemeente niet langer, omdat de markt een terugkerend karakter had gekregen. Een vaste weekmarkt worden, met een bijbehorende vergunning van drie jaar, was voor de organisatie financieel echter een te groot risico.

Petitie

Na onder meer een petitie van de Oogstmarkt, die door 5.000 mensen werd ondertekend, startten gesprekken met de gemeente om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Door de nu gesloten gebruikersovereenkomst is het voortbestaan in ieder geval voor de komende anderhalf jaar verzekerd.

Wekelijkse boodschappen

Eenmaal per maand wordt er een grote markt gehouden, met aanvullende activiteiten. De andere zaterdagen heeft de Oogstmarkt meer het karakter van een kleine(re) weekmarkt, waar bezoekers en klanten hun wekelijkse boodschappen komen halen.

Regelgeving

Wethouder Economie Maarten Struijvenberg: ,,Ik ben blij dat we de Oogstmarkt hebben kunnen behouden. Toen we als Rotterdam vorig jaar de Oogstmarkt vanwege regelgeving dreigden te verliezen, kregen we van veel Rotterdammers te horen: ‘dat laten we toch niet gebeuren?’ Het was een puzzel om te leggen, maar we zijn er gelukkig samen uitgekomen.”

Anderhalf jaar experimenteren

De afspraken met de Oogstmarkt zijn vastgelegd in een gebruikersovereenkomst voor de periode van anderhalf jaar. Hierin zijn op maat afspraken gemaakt over de grootte van de markt, de vergoeding die de Oogstmarkt betaalt, de mogelijkheden voor een terrasje en het samengaan met andere evenementen op het Noordplein.

Noordplein als marktterrein?

Uiterlijk na de zomer van 2019 wordt de stand van zaken geëvalueerd. Als blijkt dat een zelfstandige markt een levensvatbare vorm is voor de Oogstmarkt dan zal een marktvergunning worden voorbereid. Dit betekent dat het Noordplein officieel als marktterrein moeten worden aangewezen en ook zo worden ingericht. Met onder meer elektriciteitsvoorziening, watervoorziening en stormankers om de kramen aan vast te kunnen zetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.