Tara Lewis
Tara Lewis Binnenland 20 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Rotterdamse primeur: Sopropo Gin

Rotterdam is een wereldprimeur rijker: Sopropo Gin, met de gelijknamige Surinaamse groente en madam jeannette. Zaterdag is de gin voor het eerst te proeven op het Gin Festival in de Cruise Terminal.

Eigenlijk begon theatermaker Stefan van Hees als hobby met illegaal drank stoken. Onder de naam Moonshine Rotterdam (moonshine is de Amerikaanse term voor zelfgemaakte sterkedrank) werd de hobby steeds serieuzer. ,,Het begon met verkoop aan vrienden en kennissen maar dat liep al snel uit de hand, dus ben ik een bedrijfje begonnen.

Afrikaandermarkt

Na een anijsdrank, droplikeur en kruidenbitter heeft de Rotterdamse drankmaker iets nieuws: Sopropo Gin. ,,Ik wilde een gin maken op een bijzondere manier en ging op zoek naar een ingrediënt voor de bittere smaak. Op de Afrikaandermarkt waar ik vaak boodschappen doe kwam ik de Surinaamse groente sopropo tegen, een bittere groente die zeker niet iedereen lekker vindt. Het is een beetje de Surinaamse equivalent van spruitjes.’

Tintelende peper

De groente is -hoe kan het ook anders- enorm gezond en staat in Suriname bekend om zijn bloedzuiverende en geneeskrachtige werking. Daarnaast bleek hij zich uitstekend te lenen als basis voor gin. ,,Ik heb het gecombineerd met madam jeannette waardoor je eerst de kruidige smaak van de groente proeft en de afdronk de tinteling van de peper heeft.”

Voorkeur voor rum

Hij hoopt met de drank ook Surinamers enthousiast voor gin te maken. ,,Meestal geven ze de voorkeur aan rum, maar uit de vele reacties die ik krijg blijkt het wel aan te slaan. Ik heb nu zelfs al aanvragen vanuit Curaçao en Aruba binnen.”

Gin Festival

Op zaterdag 23 juni beleeft de Sopropo Gin zijn landelijke première op de eerste Rotterdamse editie van het Gin Festival in de Cruise Terminal. ,,Ik vind het bijzonder dat ik met mijn gin tussen de grote jongens sta. Gelukkig was de organisatie meteen enthousiast over mijn aanmelding.” Benieuwd naar de gin? Op de website van Moonshine Rotterdam staan de verkooppunten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.