Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 26 jun 2018

Amsterdam stijgt op lijstje van duurste steden

Amsterdam is flink gestegen op de lijst van duurste steden voor expats. De hoofdstad bekleedt de vijftigste plaats op de ranglijst van adviesbureau Mercer en is daarmee 35 plaatsen gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Sterke euro

Het adviesbureau kijkt voor het opstellen naar de lijst naar factoren als kosten voor eten, uitgaan en vermaak, maar ook naar huurprijzen. Het zijn dan ook de sterk gestegen huurprijzen waar Amsterdam zijn opmars aan te danken heeft.

Een andere oorzaak is de sterke positie van de euro ten opzichte van de dollar, aldus het adviesbureau. Daardoor wordt het voor bedrijven die in dollars werken duurder hun personeel naar Amsterdam te sturen.

Dalende woningprijzen

Het gevolg van de sterke euro is dat er ook veel andere West-Europese landen op de lijst terug te vinden zijn. Dat is vooral terug te zien in Duitsland, waar Berlijn en Frankfurt flink zijn geklommen naar respectievelijk de 71e en 68e positie. Amerikaanse steden gaven juist terrein prijs door de goedkopere dollar.

Hongkong staat evenals twee jaar geleden op nummer 1, gevolgd door Tokio en het Zwitserse Zürich. De Angolese hoofdstad Luanda, die vorig jaar nog de toppositie innam, is door dalende woningprijzen gedaald naar plek zes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Amsterdam stijgt op lijstje van duurste steden
Sluiten