Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 18 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Rustige demonstratie tegen racisme in Amsterdam

De demonstratie tegen racisme zondagmiddag in Amsterdam is rustig verlopen. Zo’n twee- tot drieduizend mensen liepen door onze hoofdstad rond met het motto ‘geen racisme in de raden’.

Koude tocht

Enkele honderden betogers verzamelden zich rond 13:00 uur op de Dam. Dat aantal groeide in de loop van de middag uit tot zo’n twee- tot drieduizend mensen. De betogers liepen in de vrieskou van de Dam naar het Museumplein. Rond 16:00 uur zou de demonstratie zijn afgelopen, maar rond 15:30 uur waren veel betogers al vertrokken.

De organisatie, Comité 21 Maart, heeft het over vierduizend deelnemers. „Vandaag was een geweldige demonstratie. Heel veel verschillende groepen liepen mee om een geluid tegen racisme en discriminatie te laten horen. De opkomst van extreemrechts baart ons zorgen”, aldus een woordvoerder van de organisatie. Het comité stelt dat onderweg onder meer leuzen werden geroepen tegen de PVV en Forum voor Democratie.

Tegenreacties

Op het Rokin verzamelde zich een handjevol tegendemonstraten, maar die veroorzaakten verder geen problemen. Forum voor Democratie besloot met een boot rond te varen in de Amsterdamse grachten.

Om confrontatie te voorkomen stelde Amsterdam voorwaarden aan betogers, zoals een verbod op slag- en steekwapens en dingen die als wapen kunnen dienen.

De demonstratie richtte zich op de gemeenteraadsverkiezingen. Voorafgaand was er gedoe over het thema en de bijbehorende leus die aanvankelijk ‘geen racisme in de raad’ was. Politieke partijen als de Amsterdamse PvdA en SP hebben afgezien van deelname, onder meer omdat het protest te veel gericht zou zijn op partijen als Forum voor Democratie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.