Tara Lewis
Tara Lewis Binnenland 21 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Opkomst Rotterdam hoger dan vorige verkiezingen

Ondanks berichtgeving in sommige media is de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam hoger dan vier jaar geleden. In 2014 was de opkomst om 16 uur 23,7 procent, nu was deze op dezelfde tijd 24,3 procent.

Analyse

John Bijl van het Periklesinstituut, een kenniscentrum voor de representatieve democratie, geeft zijn analyse van de verkiezingen tot nu toe. ,,Omdat er meer mobiele stembureaus zijn, stemmen mensen steeds vaker ’s avonds. Dan zie je vaak een sterke toename van het opkomstpercentage.”

Leefbaar grootste

Hij verwacht verder geen grote verrassingen wat betreft opkomst. ,,Wel bij de uitslag vanavond in de Burgerzaal op het stadhuis, al zal Leefbaar gewoon de grootste worden.” Tot nu toe is de opkomst voor de gemeenteraad lager dan voor het referendum. Bijl: ,,Mensen die hier nu vijf jaar wonen mogen stemmen voor de raad, dus die zijn nog niet naar de stembus geweest, dat verklaart het verschil.”

Schaduw

De formatie hoeft, ondanks de verwachte politieke versplintering, geen probleem te worden volgens hem. ,,Als mensen over hun eigen schaduw heen kunnen springen zijn er dingen mogelijk, als wethouders bijvoorbeeld namens meerdere fracties worden voorgedragen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Opkomst Rotterdam hoger dan vorige verkiezingen
Sluiten