Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Binnenland 24 feb 2018 / 09:44 uur

Deel grachten wellicht dicht om ijs te laten groeien

Schaatsen over de Amsterdamse grachten. In het buitenland schijnen ze te denken dat het voor ons de normaalste zaak van de wereld is, maar eigenlijk staan we allemaal te springen van blijdschap als het een keer kan.

Het zeldzame moment zou binnenkort zomaar eens werkelijkheid kunnen worden. Aanstaande maandag wordt namelijk bepaald of op de Amsterdamse grachten voorlopig niet meer gevaren mag worden. Als er een kans is dat het ijs dik genoeg wordt om op te schaatsen, hebben de boten pech. Zij moeten dan even stil liggen.

Derde IJsnota

Waternet (een waterbedrijf uit Amsterdam) heeft met een Siberisch koufront in aantocht de ‘Derde IJsnota Amsterdam’ alvast uit de kast gehaald, schrijft Het Parool. In die nota staat dat als meteorologen voorspellen dat het flink gaat vriezen in ons land, alvast een vaarverbod wordt ingesteld voor een deel van de grachten. In eerste instantie gaat het om een deel van de Prinsen- en Keizersgracht tussen de Brouwers- en Leidsegracht.

Op dit moment staat nog niemand klaar om met zijn schaatsen het dunne laagje ijs op te springen, maar maandag komt de ijsmeester kijken. Na zijn keuring wordt er een besluit genomen over het in werking stellen van de nota. Rondom de stad worden sinds vrijdag al maatregelen genomen om het schaatsen mogelijk te maken. Zo zijn verschillende sluizen dicht gegaan en gemalen stilgezet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deel grachten wellicht dicht om ijs te laten groeien
Sluiten