Lucette Mascini
Lucette Mascini Binnenland 27 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Rotterdamse D66 verscheurd door Feyenoord

D66 Rotterdam is in een diepe crisis beland nu vijf leden van de D66-fractie onder aanvoering van fractievoorzitter Samuel Schampers hun collega-raadslid Jos Verveen de fractie uit willen gooien. Aanleiding is dat Verveen vorige week in het Algemeen Dagblad gezegd heeft dat de fractie zich „te volgzaam” opgesteld heeft in de samenwerking met Leefbaar Rotterdam, onder andere op het gebied van integratie. Daardoor hebben ze volgens hem ingestemd met beleid waar het grootste deel van de D66-leden niet achter staat. Bovendien zegt Verveen in de krant dat hij – als enige van de fractie – tegen de plannen voor de bouw van het nieuwe voetbalstadion Feyenoord City stemde omdat Schampers zijn steun introk voor een plan om de financiële risico’s daarvan voor de gemeente en de voetbalploeg in te dammen.

Garanties

Om de voetbalploeg te beschermen tegen tegenvallers op de exploitatie van het stadion, stelde Verveen samen met raadslid Luuk Wilson van Leefbaar Rotterdam voor om een garantstelling uit het bedrijfsleven te regelen voor het spelersbudget van 28 miljoen euro (zie afbeelding hieronder). Alleen dan zou de bouw van het nieuwe stadion mogen beginnen. Op die manier zou de voetbalploeg altijd over voldoende middelen beschikken om sterspelers aan te kopen en te zorgen voor een vol stadion.

Nu deze garantstelling er niet is loopt de ploeg het risico op te moeten draaien voor een falende stadionexploitatie. Het resultaat is weinig geld om spelers aan te kopen, een ploeg die slechter presteert en een half leeg stadion waardoor de inkomsten verder teruglopen. De financiële misère is dan niet te overzien. Waarschijnlijk moet de gemeente dan miljoenen euro’s bijleggen om een faillissement te voorkomen.

Kritiek op de omvang van de bouwlasten van zo’n 300 miljoen die de stadion NV moet dragen als Feyenoord City doorgaat, is er altijd geweest. Bijvoorbeeld dat deze lasten vijf keer zo groot zijn als de tot nu toe maximale omzet van de voetbalploeg van 60 miljoen euro per jaar. Bij andere voetbalclubs zoals Manchester United zijn deze verhoudingen precies omgekeerd.

Geen reactie

Schampers zegt op de Facebook pagina van D66 Rotterdam geen feiten te willen benoemen waarom hij Verveen uit de fractie gezet heeft. De andere fractieleden, Nils Berndsen, Stefan Kroon, Gerda Eeuwijk en Robin de Roon hebben de verklaring mede-ondertekend en reageren niet op vragen van leden op de D66 Facebook-pagina (zie onder dit artikel).

Van alle kritiek die Verveen in het AD-artikel uit is die op de handelwijze van Schampers in het stadiondossier zelf de meest pijnlijke. Hij beschrijft daarin dat Schampers steun had toegezegd aan de garantstelling voor de voetbalploeg van 28 miljoen euro, maar dat Schampers deze vlak voor de raadsvergadering zonder toelichting introk waardoor deze niet in stemming gebracht kon worden. Reden zou zijn, zo melden bronnen rondom Feyenoord City, dat de wethouder die erover gaat, Adriaan Visser, die ook van D66 is, het risico niet wilde lopen dat deze garantstelling niet op te hoesten zou blijken. Daardoor zou de bouw van het stadion niet van de grond komen. Schampers zou daarop zijn steun aan het amendement hebben laten vallen.

Uitleg

Volgens Robin van Holst, D66-lid en voorman van Redt de Kuip – dat een plan indiende om de Kuip te renoveren zodat er geen nieuw stadion voor Feyenoord gebouwd hoeft te worden – zegt dat de onderste steen boven moet komen. „Schampers moet niet denken dat hij onder de confrontatie uit kan komen door Verveen uit de fractie te zetten. Laat hem de leden maar uitleggen hoe het zit.” Ook andere leden van D66 Rotterdam roepen op de Facebook-pagina om opheldering van Schampers. Zij willen een algemene ledenvergadering waarin Schampers verantwoording aflegt voor zijn handelingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rotterdamse D66 verscheurd door Feyenoord
Sluiten