Job Halkes
Job Halkes Binnenland 11 nov 2017 / 13:04 uur

Rotterdam wil van kauwgom slippers maken

Van kauwgom tot slippers. Het klink misschien vreemd, maar met behulp van een speciaal bord wil de Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans (Buitenruimte) dit voor elkaar gaan krijgen. Het eerste bord onthulde hij zaterdag voor de ingang van de Pathébioscoop bij de Kuip.

Plakken op Rotterdam

Zijn zoon Douwe (8) had de eer om het eerste stukje plastic op het bord te plakken, dat de wereldkaart voorstelt. Het is het grootste kauwgombord van Nederland. „Ik plak hem op Rotterdam omdat dat een geweldige stad is. En een schone stad.” Zijn trotse vader koos voor Miami. „Daar heb ik namelijk goede herinneringen aan.”

Dat zo’n bord kan helpen, blijkt wel als je naar beneden kijkt. Overal liggen platgetrapte, uitgespuwde kauwgommetjes. Om de impact duidelijk te maken zijn ze omcirkeld met stoepkrijt. „Dit is mij een doorn in het oog,” aldus Eerdmans. „We hebben twee fulltimers in dienst die alleen maar kauwgom weghalen in de stad. En dat kost 250 euro per uur.”

140 euro boete

Zo’n tien jaar geleden beloofde toenmalig burgemeester Opstelten de stad kauwgomvrij te maken, maar dat is niet gelukt erkent ook Eerdmans. „Dat is een valse belofte, net als de werkloosheidsvrije wijken van de PvdA in de vorige periode.” Eerdmans wil een mentaliteitsverandering. „Met ludieke dingen als dit, maar aan de andere kant handhaven we strenger rondom fastfoodzaken. Dat doen we maandelijks in acties waarbij handhavers in burgerkleding de straat op gaan. Wie betrapt wordt kan een boete van 140 euro krijgen.”

Als er voldoende wordt geplakt, dan overweegt de wethouder op andere plekken ook borden te plaatsen. „We gooien jaarlijks anderhalf miljoen kilo kauwgom op straat. Dat moet echt anders.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rotterdam wil van kauwgom slippers maken
Sluiten