Job Halkes
Job Halkes Binnenland 1 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Aboutaleb wil alternatief voor coffeeshops

Als het aan burgemeester Ahmed Aboutaleb ligt komt er een alternatief voor coffeeshops om gebruikers te bedienen die behoefte hebben aan wiet. Hij wil dat koppelen aan een mogelijke proef met gereguleerde wietteelt. Het nieuwe kabinet wil graag proeven in het land houden, en Aboutaleb wil graag proefstad zijn.

Anders regelen

Hoe dat alternatief eruit moet zien weet hij nog niet. „Maar ik zou graag kijken naar mogelijkheden om de afzet anders te regelen. Denk aan bestellen via het internet of aan automaten.” Als voorbeeld noemt de burgemeester de herhaalreceptenautomaat bij de apotheek. „Dan is het nog maar de vraag of je de coffeeshops nodig hebt.” Hij wijst er op dat al in 2005 bleek dat een fors deel van de eigenaren criminele antecedenten hebben.

Of de overheid dan moet gaan bezorgen of de markt, dat laat Aboutaleb in het midden. „We kunnen het aanbesteden of als gemeente een stichting oprichten om dat te regelen. Alle modellen zijn bespreekbaar en daarover ga ik graag in gesprek met de gemeenteraad.” Toen Aboutaleb begon als burgemeester zag hij het liefst alle coffeeshops verdwijnen, maar sinds die tijd is hij van gedachten veranderd. „Ik ben realistisch. Om alles rondom softdrugs aan te pakken ben ik ontzettend veel politie kwijt.”

Ander beleid

Naast deze proef gaat de burgemeester ook het beleid aanpassen. Sinds 2007 is het zo dat coffeeshops niet gevestigd mogen worden in buurt van scholen. Daarvoor geldt een grens van 250 meter en dat gaat op de helling. Bovendien blijkt uit onderzoek dat Rotterdam genoeg coffeeshops heeft om de Rotterdammers te bedienen. „We hadden ooit 62 coffeeshops, dat zijn er nu 34. Voldoende om de bewoners te voorzien.”

1135 protestkaarten door Coffeeshop Trefpunt bezoekers naar gemeenteraad verzonden !

Posted by Coffeeshop Trefpunt Rotterdam on Wednesday, October 25, 2017

Voor Trefpunt in het centrum is dat goed nieuws. Zij moesten onlangs dicht omdat ze te dicht bij een school zaten. Dat geldt ook voor een coffeeshop in Crooswijk. „Met deze nieuwe beleidslijn kunnen ze opnieuw een vergunning aanvragen, al zal dan wel alles weer getoetst worden”, aldus Aboutaleb. „En er gelden strikte openingstijden. Pas als de school uit is mag de coffeeshop een uur later open.”

Volgende week gaat Aboutaleb op bezoek bij minister Hugo de Jonge (VWS) om te pleiten voor de pilot.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.