Job Halkes
Job Halkes Binnenland 30 okt 2017 / 08:15 uur

Rotterdam Centraal heeft een eigen bibliotheek

Nog even snel een boek lenen voordat de trein aankomt? Op Rotterdam Centraal kan het officieel vanaf woensdag. Maar nu al kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen in de boekenhoek in de Stationshuiskamer. Na Haarlem is Rotterdam de tweede plaats in het land met een stationsbibliotheek.

Uitkomst

Bij de boeken staat Caroline de Jager (31) te turen. „Ik ben een echte boekenlezer en kan een bibliotheek op het station wel waarderen. Ik ben best wel druk en heb niet altijd tijd om naar de bibliotheek te gaan, dus dit is wel een uitkomst.” Wel hoopt ze dat de collectie rouleert. „Anders ben ik er zo doorheen, haha. Dagelijks moet ik op en neer naar Tilburg, dus heb ik mooi een uurtje om te lezen.”

Ook voor Roy Janse (28) is de boekenhoek een uitkomst. „Ik ben een echte leesfanaat en een e-reader is aan mij niet echt besteed. Ik wil toch echt die bladzijde door mijn vingers voelen glijden en het boek fysiek in handen hebben.” Normaliter gaat hij naar de bibliotheek om een voorraad leeswerk in te slaan. „Ik vind het heerlijk om onderweg te lezen. Lekker de tijd vergeten en helemaal opgaan in een boek. Dat je ze nu ook kunt halen hier op het station maakt het nog makkelijker.”

Niet iedereen enthousiast

Toch is nog niet iedereen overtuigd. De vriendinnen Mirthe (18) en Anna (19) zien er het nut niet zo van in. „Je komt hier om je trein te halen. Ik zou niet zo snel denken om een boek te gaan halen voordat ik instap”, aldus Anna. „Ik ben toch meer met mijn mobiel bezig, daar kan ik ook alles op lezen.” Haar vriendin Mirthe ziet er ook niet heel veel in, maar wil het misschien wel gaan proberen. „Rond mijn twaalfde verslond ik boeken, maar daarna is dat gestopt. Misschien is dit wel een mooie gelegenheid om het lezen weer eens op te pakken.”

Toch zijn het niet alleen maar boeken die de klok slaan in de stationsbibliotheek. Ook kunnen bezoekers er e-books downloaden, een digitale krant of tijdschrift lezen en naar muziek luisteren. Vooral dat eerste vindt Nadine Meertens dan weer interessant. „Ik ben verslaafd aan e-books, dus ik ga zeker langs.”

Ruime openingstijden

Directeur van Bibliotheek Rotterdam, Theo Kemperman, en Cultuurwethouder Pex Langenberg zien de bieb op Centraal als een mooie aanvulling. „Bibliotheek Rotterdam wil op steeds meer plekken in de stad aanwezig zijn. Bibliotheek op het station is voor ons een manier om te kijken hoe we mensen die gebruikmaken van het OV en mensen uit de buurt kunnen bedienen”, aldus directeur Kemperman. „Deze bibliotheek heeft onder andere zeer ruime openingstijden.”

Langeberg noemt het een mooi initiatief. „Als wethouder Mobiliteit én Cultuur zie ik hier een prachtige verbinding. In de hectiek van het dagelijks leven kunnen reizigers vlak voor of na hun reis nog even een boek raadplegen of lenen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Rotterdam Centraal heeft een eigen bibliotheek
Sluiten