Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 15 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Amsterdam krijgt eerste koffiebar met gebarentaal

Een dampend kopje koffie bestellen aan een dove medewerker achter de bar, ter plekke gebarentaal leren… Vanaf donderdag kan dat in Amsterdam.

Aan de Amsteldijk wordt namelijk de eerste gebarentaal-koffiebar van Nederland geopend. Sign Language Coffee Bar zet om 12.00 uur de deuren wijd open. We hebben het hier over een koffiebar waar alleen maar dove barista’s werken en waar je dus in gebarentaal je bestelling zult moeten plaatsen.

Amsterdam krijgt eerste koffiebar met gebarentaal

Bezoekers die geen gebarentaal beheersen, kunnen het ter plekke in ‘Sign Language’ leren. Via een scherm met geluidloze filmpjes leer je in enkele seconden hoe je een espresso of een cappuccino in gebarentaal bestelt. Ook leer je hoe je aangeeft als je je koffie wilt meenemen, hoe je cola of chocolademelk vraagt als je geen trek in koffie hebt, of simpelweg hoe je ‘dank je wel’ zegt.

Thuis leren

Wie goed beslagen ten ijs wil komen, kan thuis alvast met de gebarentaal aan de slag. Alle filmpjes, dertig in totaal, zijn terug te vinden op www.signlanguagecoffeebar.nl.

Acht dove mensen zijn de afgelopen weken bij de Amsterdamse koffiebrander Bocca Coffee opgeleid tot barista. De acht bedienen de espressomachine en bereiden de koffiespecialiteiten doordeweeks vanaf 8.30 tot 16.00 uur en in het weekend vanaf 10.00 uur.

Amsterdam krijgt eerste koffiebar met gebarentaal

De Sign Language Coffee Bar maakt onderdeel uit van een groep bedrijven die zich al tien jaar inzet om mensen met visuele of gehoorbeperkingen aan werk te helpen. Restaurant Ctaste, experiencecentrum Cthecity en werkbemiddelaar Ctalents horen daarbij.

Blinde obers

Bij Ctaste dineren gasten in het pikkedonker en verzorgen veertien blinde obers de bediening. Ctalents plaatste onder meer dove adviseurs bij ABN AMRO, die daar met een videoverbinding dove en slechthorende klanten van de bank in gebarentaal uitleg over hypotheken en beleggen geven.

Amsterdam krijgt eerste koffiebar met gebarentaal

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.